Wat is de Justitiële Informatiedienst

De Justitiële Informatiedienst (Justid) is onderdeel van het ministerie van Justitie en Veligheid. De dienst houdt bij wie een strafblad heeft in het Justitieel Documentatiesysteem en stelt informatie op integrale en integere wijze beschikbaar via ICT-voorzieningen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vingerafdrukken, een strafverleden of detentie-informatie voor slachtoffers en burgemeesters wanneer een dader weer vrij komt.

Nederland veilig en rechtvaardig

Bij het beschikbaar stellen van informatie kun je onder andere denken aan bijvoorbeeld strafrechtelijke veroordelingen, het opsporen van terroristen of de uithuisplaatsingen van kinderen. De Justid heeft een reputatie van toonaangevende en betrouwbare partner in de strafrecht-, jeugd- en migratieketen. Door deze informatie beschikbaar te stellen beoogt de overheid Nederland veiliger en rechtvaardiger te maken.

Vertrouwelijke behandeling

De missie van de Justid is het beschikbaar maken van cruciale informatie op het juiste moment voor de juiste persoon. De informatie van de Justid gaat over mensen en is strikt vertrouwelijk. De Justid stelt de informatie beschikbaar door slim gebruik te maken van technologie.

Lees ook: