Wat is DigiD

Een DigiD is een elektronisch identiteitsbewijs waarmee je veilig inlogt op de websites van onder andere de overheid, het onderwijs, de zorg en je pensioenfonds. Met een DigiD kunt je bijvoorbeeld je belastingaangifte doen, je uitkering aanvragen of je persoonlijke gegevens wijzigen. Je gegevens blijven in de DigiD goed beschermd.

Waarvoor wordt DigiD gebruikt? 

Een DigiD wordt onder andere gebruikt voor online diensten van de overheid. Hierdoor hoef je niet langer documenten op te sturen of een bezoek te brengen aan een gemeentehuis. Ook voor het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) heb je een DigiD nodig.

Maar ook veel organisaties buiten de overheid, zoals zorgverzekeraars, banken en nutsbedrijven, maken gebruik van DigiD voor hun online diensten. Hierdoor wordt het een veelgebruikte methode om je online identiteit te verifiëren. Het gebruik van DigiD draagt bij aan efficiëntie en gemak bij het afhandelen van allerlei zaken, en het vermindert de noodzaak voor fysieke bezoeken aan instellingen.

Hoe veilig is een DigiD?

Een DigiD is ontworpen met strenge beveiligingsmaatregelen om de privacy en gegevens van de gebruiker te beschermen. Het invoeren van tweestapsverificatie met een mobiele telefoon verhoogt de beveiliging nog meer. Het is belangrijk om je DigiD-inloggegevens goed te beschermen en nooit met anderen te delen om mogelijke misbruik te voorkomen.

Hoe krijg je een DigiD? 

Om een DigiD aan te vragen, ga je naar de website van DigiD. Hier kun je je gegevens invullen en een activatiecode aanvragen. Deze code ontvang je per post. Met deze code kunt je je DigiD activeren. Vanaf dat moment kun je inloggen op de websites die DigiD ondersteunen. Let op: je hebt ook een mobiele telefoon nodig om een DigiD aan te vragen.

Lees ook: hoelang duurt het voordat je een VOG krijgt?

https://www.youtube.com/