Wat is een rechtspersoon

Een rechtspersoon is een juridische entiteit die als een afzonderlijk individu kan worden beschouwd en kan handelen in eigen naam. Dit betekent dat een rechtspersoon rechten en plichten heeft, zoals een natuurlijk persoon. Nieuwe bedrijven moeten een rechtsvorm kiezen. Er zijn verschillende soorten rechtspersonen, zoals een besloten vennootschap (BV), een naamloze vennootschap (NV) en een stichting. Elk type rechtspersoon heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Er zijn rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid.

Soorten rechtspersonen in Nederland

Er zijn verschillende soorten rechtspersonen in Nederland, elk met hun eigen specifieke eigenschappen. Een veelgebruikte rechtsvorm is de besloten vennootschap (BV). Een BV heeft minimaal één aandeelhouder en kan aandelen uitgeven. Een andere populaire rechtsvorm is de naamloze vennootschap (NV). Een NV heeft minimaal twee aandeelhouders en kan aandelen uitgeven die verhandelbaar zijn op de beurs. Een stichting is een rechtspersoon zonder winstoogmerk, vaak gebruikt voor goede doelen of culturele organisaties. Er zijn rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid is de ondernemer met zijn of haar privévermogen aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Ook zijn er buitenlandse rechtsvormen.

Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid:

  • Eenmanszaak;

  • Vennootschap onder firma (vof);

  • Commanditaire vennootschap (cv);

  • Maatschap.

Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid:

  • Besloten vennotschap (bv);

  • Naamloze vennootschap (nv);

  • Vereniging;

  • Coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij;

  • Stichting.

De pré's van een rechtspersoon

Eén van de voordelen van een rechtspersoon is dat het een afzonderlijke, juridisch entiteit is. Dit betekent dat een rechtspersoon zijn eigen rechten en plichten heeft en dat de aandeelhouders of oprichters niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor de verplichtingen van de rechtspersoon. Bovendien kan een rechtspersoon aandelen uitgeven, wat het makkelijker maakt om investeringen te verkrijgen. Hierdoor kan een rechtspersoon sneller groeien en grotere projecten aanpakken.

Lees ook: Geen VOG kunnen overleggen kan reden zijn voor ontslag.