Wat is een vrijwilliger?

Een vrijwilliger geeft tijd en expertise zonder daarvoor een vergoeding te ontvangen. Er zijn vele verschillende soorten vrijwilligerswerk, van het werken met kinderen tot het ondersteunen van ouderen of het helpen bij evenementen. Het is een goede manier om iets terug te doen voor de gemeenschap en om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Vrijwilligerswerk kan ook een positief effect hebben op de mentale en fysieke gezondheid van een vrijwilliger. Bij sommige vormen van vrijwilligerswerk heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Sommige organisaties die met vrijwilligers werken kunnen gebruik maken van de Regeling Gratis VOG.

Typen vrijwilligerswerk

Er zijn veel verschillende soorten vrijwilligerswerk. Wat voor vrijwilligerswerk iemand doet is afhankelijk van zijn of haar persoonlijke interesses en vaardigheden. Veel mensen kiezen voor werk in de zorg, zoals het verzorgen van ouderen of het werken met mensen met een beperking.

Andere populaire keuzes zijn vrijwilligerswerk bij evenementen, zoals festivals of sportwedstrijden, en werk in de natuur, zoals het onderhouden van parken of tuinen. Vrijwilligerswerk in de cultuur, zoals het werken in een museum of bibliotheek, of in de politiek of gemeenschapsontwikkeling zijn andere opties.

Het nut van vrijwilligerswerk

Er zijn verschillende redenen om vrijwilligerswerk te doen. Als vrijwilliger kun je iets terug te doen voor de gemeenschap, nieuwe vaardigheden ontwikkelen, nieuwe interesses ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten. Ook kan vrijwilligerswerk een positief effect hebben op de mentale en fysieke gezondheid van de vrijwilliger.

Soms leidt vrijwilligerswerk tot het verkrijgen van betaald werk, omdat veel werkgevers de ervaring en vaardigheden die worden opgedaan tijdens vrijwilligerswerk waarderen.