Het Justitieel Documentatiesysteem (JDS) is een informatiesysteem dat wordt gebruikt door de Nederlandse politie, justitie en andere overheidsinstanties. Het systeem bevat informatie over strafrechtelijke veroordelingen, verdachten, daders en slachtoffers, evenals informatie over het verloop van strafzaken. Dit maakt het JDS een belangrijk hulpmiddel voor de opsporing en vervolging van criminaliteit.
In het Justitieel Documentatiesysteem (JDS) wordt een breed scala aan informatie opgeslagen over strafrechtelijke zaken. De volgende gegevens worden onder meer opgeslagen:
Het JDS wordt gebruikt door verschillende overheidsinstanties, waaronder de politie, het Openbaar Ministerie, de rechterlijke macht en de Dienst Justitiële Inrichtingen.
Het systeem wordt gebruikt voor een breed scala aan taken, waaronder: het registreren van strafrechtelijke zaken, het opslaan van informatie over personen die betrokken zijn bij strafrechtelijke zaken, het beheren van bewijsstukken en het nemen van beslissingen in strafrechtelijke zaken
Als een verdachte of dader wordt veroordeeld wordt de informatie over de veroordeling toegevoegd aan het systeem. Het document waarin de gepleegde strafbare feiten staan wordt ook wel het strafblad of ‘uittreksel justitiële documentatie’ genoemd. Zo kunnen de politie en andere instanties de informatie gebruiken voor verdere opsporing en vervolging van criminaliteit.
De politie en andere overheidsinstanties kunnen toegang krijgen tot de informatie in het systeem. De informatie in het JDS wordt regelmatig geactualiseerd en beveiligd tegen onbevoegde toegang.