Op je balkon of in je tuin tijdens de avondklok, strafbaar?

Op je balkon of in je tuin tijdens de avondklok, strafbaar?

Op je balkon of in je tuin tijdens de avondklok, strafbaar?

28 januari 2021

Laatste update: 12 maart 2021

Vanaf zaterdag 23 januari geldt er in heel Nederland een avondklok. Tussen 21.00 uur ’s avonds en 4.30 uur ’s ochtends is het verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. Maar wat als je op het balkon of in de tuin zit? Is dat ook strafbaar? Dan ben je immers ook buiten...

Avondklok

Lege straten, maar ook demonstraties en rellen. Sinds de invoering van de avondklok is er evenveel doodse stilte als oproer geweest in de avonduren. De nieuwe maatregel werd ingevoerd om ziekenhuizen zo min mogelijk te belasten. Bewegingen in ons land moeten door de avondklok nog meer afnemen, om zo de verspreiding van het coronavirus verder te remmen. Zonder tegenbericht geldt de avondklok in ieder geval tot 30 maart. Ook het maximum aantal bezoekers werd teruggedraaid. Het advies is nu om hooguit één persoon thuis langs te laten komen.

Wanneer mag je wel op straat zijn?

Je mag alleen de straat op als dat noodzakelijk is, en je dit kunt aantonen. Moet je bijvoorbeeld vanwege je werk toch naar buiten? Dan moet je een werkgeversverklaring op zak hebben. En ook als je je hond uitlaat, wordt dit gezien als noodzaak. Om aan te te tonen dat er een gegronde reden is, moet je een ingevuld formulier 'Eigen verklaring avondklok' van de overheid digitaal of uitgeprint kunnen laten zien. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete van 95 euro. Wanneer mag je dan nog wel buiten zijn tijdens de avondklok?

Er gelden uitzonderingen voor mensen die onderweg zijn:

  • vanwege een noodsituatie;
  • vanwege hun werk (met werkgeververklaring op zak);
  • omdat zij, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig hebben;
  • omdat ze hun hond uitlaten (dit moet in je eentje);
  • omdat ze uitgenodigd zijn voor een live avondprogramma;
  • van of naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland;
  • van of naar de rechtbank;
  • in verband met een examen of tentamen voor hun opleiding op het mbo, hbo of wo;
  • in verband met een uitvaart.

Balkon of tuin

Maar mag je eigenlijk nog wel op je balkon of in je tuin zitten? Niet heel prettig, zo in de winter, maar wel goed om te weten of dit ook strafbaar is. Volgens de overheid vallen balkons en tuinen niet onder ‘buiten’. Het zijn onderdelen van een woning. Dus wie in de tuin een sneeuwpop wil maken, mag dat ook na 9 uur ook gewoon doen. In een (bedrijfs)auto zitten mag dan weer niet, net als gebruikmaken van het ov of een taxi.

Krijg ik een strafblad bij het negeren van de avondklok?

Nee, omdat het gaat om een boete van onder de honderd euro, krijg je geen strafblad. Dit geldt ook voor andere corona-boetes, zoals voor niet houden aan de anderhalve-meter-regel of het niet dragen van een mondkapje waar dit verplicht is. Valt jouw boete hoger uit dan 100 euro? Dan krijg je wel een strafblad. Dit kan serieuze gevolgen hebben voor een VOG aanvraag.

Bekijk ook: Corona boete gekregen? Dit zijn de gevolgen voor je VOG aanvraag