Corona boete gekregen? Dit zijn de gevolgen voor je VOG aanvraag

Corona boete gekregen? Dit zijn de gevolgen voor je VOG aanvraag

Corona boete gekregen? Dit zijn de gevolgen voor je VOG aanvraag

17 november 2020

Dit jaar gelden er andere regels dan normaal. Voor grote groepen die geen 1,5 meter afstand houden worden hoge boetes gerekend en de maatregelen veranderen voortdurend. Als je op de hoogte wil blijven van de actuele regels, zul je de verschillende persconferenties goed moeten volgen. Bij het introduceren van de zogeheten corona boete heerste er toch wel een beetje angst onder de Nederlandse bevolking. Als een boete namelijk hoger is dan 100 euro, krijg je een aantekening op je strafblad en dit zou gevolgen kunnen hebben voor je VOG aanvraag.

Minister Grapperhaus verlaagt corona boete

In het begin van het jaar werd het bedrag voor de corona boete vastgesteld op 390 euro. Dit werd toen al gezien als een fors bedrag. Het strafblad dat je daarmee kreeg, boezemde aardig wat angst in. Logisch, want het is ook niet niks om een strafblad op je naam te hebben. Na de politieke rel rond het huwelijk van minister Grapperhaus werd dit gelukkig opgeheven. De minister was gefotografeerd terwijl hij zelf de 1,5 meter niet aanhield tijdens zijn bruiloft. Hier ontstond veel ophef over en de minister moest het boetekleed aantrekken om zijn geloofwaardigheid veilig te stellen. De minister ontving zelf ook de fikse boete en een strafblad. Gelukkig voor de minister en de rest van Nederland werd de regel van het strafblad teruggedraaid. Coronaboetes zullen nu 95 euro kosten en je krijgt geen strafblad meer. De 1,5 meter coronaboete zal daardoor ook geen invloed hebben op het aanvragen van een VOG.

Lees ook: Wanneer vervalt een strafblad?

Boete voor vuurwerk afsteken tijdens jaarwisseling

Inmiddels is er ook een boete ingesteld voor vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling dit jaar. Het kabinet is van mening dat het zorgpersoneel en de handhavers het op die manier minder druk krijgen. Steek je toch vuurwerk af tijdens de jaarwisseling, dan riskeer je een boete van ten minste 100 euro. Dit houdt dus ook in dat je een strafblad krijgt en dit kan gevolgen hebben voor het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Als je bijvoorbeeld aan de slag wil gaan als boa of politieagent, kan het zijn dat screeningsautoriteit Justis weigert de VOG te verstrekken.

Vanuit de Nederlandse samenleving klinkt veel weerstand over het vuurwerkverbod, omdat het namelijk helemaal geen werk zou schelen en zelfs werk zou opleveren. Zo zijn er mensen die vrezen dat illegaal vuurwerk overmatig veel afgestoken gaat worden en er dan juist meer gewonden gaan vallen. Minister Grapperhaus zei tegenover de NOS het volgende over het besluit: het is heel onverstandig om vuurwerk af te steken dit jaar. "Er is een grote kans dat je gepakt wordt en een hoge boete krijgt. Denk even na, doe het niet. We doen het om de zorg te ontlasten." Wil je toch heel graag wat vonken zien met de jaarwisseling, dan kun je kiezen voor categorie 1 vuurwerk. Dit vuurwerk is het hele jaar door te koop en is niet verboden tijdens de aankomende jaarwisseling.

Lees ook: Wat kun je doen als je VOG afgewezen wordt?

Om de maatregelen nog even kort samen te vatten, is het sowieso verstandig om je aan de regels te houden als je geen corona boete wilt riskeren. Doe je dit toch, dan kan het afsteken van vuurwerk wél gevolgen voor je VOG aanvraag hebben. De 1,5 meter boete heeft dit niet.