Doe de VOG-check

31 januari 2023

Laatste update: 25 augustus 2023

Sinds 2020 kun je bij Screeningsautoriteit Justis een VOG-check doen. Met deze online tool kun je als aanvrager je kansen op het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) inschatten. Door een aantal vragen te beantwoorden over onder andere het hebben van een strafblad en de branche waarin je actief bent, berekent de tool in één minuut de kans dat Justis de VOG afgeeft. De VOG-check kun je gratis en volledig anoniem doen. Het initiatief voor de VOG-check werd genomen toen bleek dat mensen die een VOG NP aanvragen onnodige angst hebben voor een afwijzing. Deze angst is vaak ongegrond.

Inhoudsopgave

  Hoe de VOG-check werkt

  Bij de start van de VOG-check wordt eerst naar je leeftijd gevraagd. Daarna kun je aangeven in welke branche je gaat werken. Je kunt kiezen uit veertien branches. Vraag je de VOG niet aan om in een bepaalde branche te gaan werken? Dan kun je deze vraag overslaan.

  Vervolgens wordt er gevraagd of je een strafblad hebt. Heb je deze niet, dan geeft de VOG-check aan dat je de VOG krijgt. Heb je wel een strafblad, dan kun je aangeven om welk delict het gaat. Hierbij kun je kiezen uit dertien delicten, variërend van een verkeersdelict tot openlijke geweldpleging. Je kunt hierbij slechts één optie selecteren.

  Heb je meerdere aantekeningen op je strafblad, dan kies je het delict waarvoor je het zwaarst bent gestraft. Vervolgens kun je aangeven welke straf je hebt gekregen en op welke datum. Hierbij kun je kiezen uit acht opties. Als je geen straf hebt gekregen kun je dit ook aangeven. Daarna toont de VOG-check je kansen op een VOG per branche. In totaal toont de VOG-check vijftien branches.

  Lage kans op een VOG

  Ook als uit de VOG-check blijkt dat je een lage kans hebt op het verkrijgen van een VOG is het belangrijk dat je de aanvraag indient. Uit cijfers blijkt namelijk dat de VOG-aanvraag vaker wordt toegekend dan afgewezen, ook in strafbladsituaties.

  Wordt je strafblad toch afgewezen, dan ontvang je eerst een 'voornemen tot afwijzing'. Hierin worden de redenen voor afwijzing van de VOG genoemd. Ben je het hier niet mee eens, dan kun je een bezwaar indienen en uitleg geven over je persoonlijke situatie. Goede referenties en aantoonbare inspanningen voor een serieuze toekomst kunnen dan toch leiden tot een afgifte van de VOG.

  Screening bij VOG-aanvraag

  Voor het uitoefenen van sommige banen wordt om het overleggen van een VOG gevraagd. Ieder jaar vragen zo'n 1,2 miljoen mensen een VOG aan. Met name jongeren en mensen met een justitieel verleden vinden de aanvraag spannend. Ze weten niet waar tijdens de screening door Justis precies naar wordt gekeken. Sommige mensen zien daarom zelfs van de aanvraag af.

  Gepleegde strafbare feiten hoeven echter niet bij elke VOG-aanvraag een belemmering te zijn. In de praktijk wordt slechts 0,33% van de VOG-aanvragen afgewezen. Een lage kans op een VOG in één branche betekent namelijk lang niet altijd een lage kans in alle branches. Iemand die bijvoorbeeld een verkeersovertreding heeft begaan, heeft best kans om een VOG te krijgen voor een functie in het onderwijs of in de boekhouding.

  Heb je de VOG-aanvraag gedaan, dan is het afwachten tot je bericht krijgt van Justis. De VOG-status checken is helaas niet mogelijk.