Handboek voor VOG aanvragen

16 mei 2023

Laatste update: 19 oktober 2023

Wil je zelf een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Een VOG is een officieel document. Het is een verklaring waaruit blijkt dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd die relevant zijn voor het doel waarvoor je de VOG aanvraagt. Je kunt deze bijvoorbeeld nodig hebben als je gaat werken met vertrouwelijke gegevens of kwetsbare personen.

Inhoudsopgave

  Zelf een VOG aanvragen

  Het is mogelijk om zelf een VOG aan te vragen zonder tussenkomst van een werkgever of andere partij. Het proces is vrij eenvoudig en kan digitaal worden uitgevoerd. Voordat je begint, is het handig om te weten welke documenten en informatie je nodig hebt voor de aanvraag.

  Bij de aanvraag van een VOG RP dien je een geldig identiteitsbewijs, zoals een paspoort of identiteitskaart, mee te sturen. Bij een VOG NP is dit niet nodig. Daarnaast is het belangrijk om te weten waarvoor je de VOG-aanvraag doet, zodat je de juiste screeningsprofielen kunt selecteren.

  Stappen en kosten van het aanvraagproces voor een VOG

  Het invullen van het aanvraagformulier verloopt in een aantal stappen. Ten eerste vul je je persoonlijke gegevens in, zoals je naam, adres en geboortedatum. Vervolgens selecteer je het doel van de aanvraag, bijvoorbeeld een baan, stage of een vergunning.

  Daarna moet je de screeningsprofielen selecteren die relevant zijn voor het doel van je aanvraag. Dit zijn algemene profielen die passen bij verschillende soorten functies. Zodra je alle vereiste gegevens hebt ingevuld, kun je het aanvraagformulier indienen en de betaling voldoen.

  Wat gaat een vog aanvragen kosten

  De kosten voor een VOG bedragen meestal enkele tientallen euro's. Een digitale VOG-aanvraag kost € 33,85. Een VOG-aanvraag via de gemeente kost € 41,35.

  Maak je het jezelf graag gemakkelijk? Doe dan een aanvraag via VOGnodig. Dit zijn de voordelen:

  • Je hoeft niet twee keer naar het gemeentekantoor;

  • Je kunt de VOG aanvragen als particulier;

  • Je krijgt de uitslag binnen vijf tot acht werkdagen;

  • Je kunt alles direct online regelen.

  Je kunt een VOG handig en snel aanvragen via VOGnodig. Dit doe je door het aanvraagformulier VOG in te vullen. De kosten hiervoor bedragen € 41,85. De VOG zelf kost € 33,85. Voor de verwerkingskosten van de VOG-aanvraag rekenen wij € 8.

  online vog aanvragen met digid

  Digitaal een VOG aanvragen

  Een van de meest efficiënte manieren om een VOG aan te vragen, is via het digitale aanvraagproces. Dit biedt tal van voordelen en maakt het aanvraagproces sneller en gemakkelijker. Digitaal een VOG aanvragen kan via de website van Justis, de screeningsautoriteit. Je hebt hiervoor een DigiD nodig, waarmee je kunt inloggen op de website en je aanvraag kunt starten.

  Stapsgewijs digitaal aanvraagproces voor VOG

  Het digitale aanvraagproces is stapsgewijs opgebouwd en begeleidt je door de vereiste stappen. Je hoeft alleen de instructies op het scherm te volgen en de gevraagde informatie in te vullen. Na het invullen en indienen van het formulier kun je de betaling veilig online uitvoeren.

  Het digitale proces zorgt ervoor dat je aanvraag snel en efficiënt wordt verwerkt. Bovendien krijg je het voornemen tot afwijzing de VOG rechtstreeks per post toegestuurd op het adres waarop je staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen.

  Een VOG aanvragen via de werkgever

  Als je een nieuwe baan hebt gevonden, is het vaak de werkgever die de VOG-aanvraag voor jou regelt. De werkgever heeft een belangrijke rol en verantwoordelijkheid bij het aanvragen van een VOG.

  Het is essentieel dat je als werknemer de benodigde informatie en documentatie aan je werkgever verstrekt, zodat zij de aanvraag correct kunnen indienen. Zorg ervoor dat je alle vereiste gegevens, zoals je persoonlijke gegevens, nauwkeurig doorgeeft.

  Samenwerking en communicatie met werkgever tijdens VOG-aanvraagproces

  Communicatie tussen werkgever en werknemer is van belang tijdens het VOG-aanvraagproces. Bespreek met je werkgever welke screeningsprofielen relevant zijn voor jouw functie en welke specifieke eisen er gelden.

  Zorg ervoor dat je tijdig en volledig reageert op verzoeken om aanvullende informatie of documentatie. Samenwerking en open communicatie tussen jou en je werkgever zullen bijdragen aan een soepel verloop van de VOG-aanvraag.

  Een VOG aanvragen zonder werkgever

  Er zijn situaties waarin je een VOG wilt aanvragen zonder dat er een werkgever bij betrokken is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je zelfstandig ondernemer bent, als je freelancet of wanneer je vrijwilligerswerk wilt doen. In deze gevallen moet je zelf de verantwoordelijkheid nemen voor het aanvraagproces.

  VOG aanvragen voor samenwerking met opdrachtgevers

  Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om een VOG aan te vragen wanneer je bijvoorbeeld een vergunning nodig hebt of wanneer je een specifieke opdracht wilt uitvoeren waarvoor een VOG vereist is. Het aanvragen van een VOG als zelfstandige is vergelijkbaar met de reguliere aanvraagprocedure. Je dient het aanvraagformulier volledig in te vullen en eventueel de benodigde documenten te verstrekken.

  Voor freelancers geldt vaak hetzelfde als voor zelfstandig ondernemers. Het kan zijn dat opdrachtgevers een VOG verlangen voordat ze met je willen samenwerken. In dit geval moet je zelf de aanvraag indienen en ervoor zorgen dat je de benodigde documenten kunt overleggen.

  VOG vereist met mogelijk specifieke eisen

  Voor vrijwilligerswerk kan een VOG ook vereist zijn, vooral als het gaat om werk met kwetsbare groepen, zoals kinderen of ouderen. Hoewel de aanvraagprocedure in principe hetzelfde is, zijn er mogelijk specifieke eisen en screeningsprofielen van toepassing.

  Dit is afhankelijk van het type vrijwilligerswerk dat je wilt doen. Het is raadzaam om contact op te nemen met de organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk wilt doen om te achterhalen welke stappen je precies moet nemen.

  Zelf VOG aanvragen: Let op vereisten en procedures

  Bij het zelf aanvragen van een VOG zonder werkgever is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de vereisten en de procedure. Zorg ervoor dat je de juiste screeningsprofielen selecteert die overeenkomen met het doel van je aanvraag.

  Wees ook voorbereid op mogelijke uitdagingen. Door zorgvuldig te werk te gaan en de vereiste informatie te verstrekken, kun je de VOG zonder problemen een aanvragen, ook zonder dat er een werkgever bij betrokken is.

  Verschillende screeningprofielen

  Bij het aanvragen van een VOG kun je te maken krijgen met verschillende screeningprofielen. Dit zijn profielen die de aard en het doel van de aanvraag bepalen en waarop je gescreend wordt.

  Er is een algemeen screeningprofiel dat van toepassing kan zijn op verschillende soorten functies, zoals het werken met vertrouwelijke informatie of het omgaan met geld. Daarnaast zijn er ook specifieke screeningprofielen voor bepaalde beroepen, zoals het werken in de zorg of het onderwijs.

  Relevante screeningsprofielen en criteria voor VOG-aanvraag

  De screeningprofielen stellen criteria en vereisten vast waaraan je moet voldoen om een VOG te verkrijgen. Deze criteria kunnen onder meer betrekking hebben op je strafrechtelijke verleden en de relevantie ervan voor het doel waarvoor je de VOG aanvraagt.

  Het is belangrijk om te weten welke screeningsprofielen van toepassing zijn op jouw situatie, zodat je de juiste selectie kunt maken tijdens de aanvraagprocedure.

  Houd er rekening mee dat de eisen per screeningprofiel kunnen verschillen. Zo kan een bepaald beroep strengere criteria hebben dan een ander. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de specifieke vereisten die gelden voor het screeningprofiel dat op jou van toepassing is.

  screeningprofielen

  Hoelang duurt een VOG-aanvraag

  De verwerkingstijd van een VOG-aanvraag kan variëren. Gemiddeld genomen duurt het enkele weken voordat je een reactie ontvangt. Er zijn echter verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de verwerkingstijd. Het kan bijvoorbeeld langer duren als er aanvullend onderzoek nodig is of als er specifieke omstandigheden zijn die aandacht vereisen.

  Om het aanvraagproces te versnellen, zijn er een paar tips die je kunt volgen. Zorg er allereerst voor dat je alle benodigde documenten en informatie correct en volledig aanlevert. Fouten of ontbrekende gegevens kunnen vertraging veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk om de aanvraag tijdig in te dienen, zodat er voldoende tijd is voor verwerking.

  Conclusie

  Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een belangrijk document dat vaak vereist is bij sollicitaties, vrijwilligerswerk, vergunningaanvragen en andere situaties waarbij integriteit en betrouwbaarheid van belang zijn. Het is essentieel om te weten hoe je zelf een VOG kunt aanvragen en welke stappen je moet nemen.

  Of je nu kiest voor het zelf aanvragen van een VOG of je werkgever het doet, en of je nu een aanvraag via de gemeente doet of kiest voor het digitale aanvraagproces; het is belangrijk om de juiste informatie te verstrekken en de vereisten en procedures te volgen.

  Ik wil een VOG aanvragen