Hoe betrouwbaar is een VOG

23 november 2020

Laatste update: 25 augustus 2023

Is het verantwoord om een nieuwe medewerker zijn functie uit te laten voeren? Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kan werkgevers of opdrachtgevers meer zekerheid geven. Maar een VOG geeft natuurlijk nooit volledig uitsluitsel. 


Inhoudsopgave

  Screening is een momentopname

  Bij het screenen van aanvragen kijkt Justis niet naar het volledige verleden. Vaak is er een terugkijktermijn van 2 of 4 jaar, afhankelijk van de leeftijd van de aanvrager. Door de ernst van de strafbare feiten en het risico dat bij de functie hoort, kan de terugkijktermijn langer worden. Toch blijft er dus sprake van een momentopname. Het is mogelijk dat oude delicten, of strafbare feiten die na de aanvraag worden gepleegd, niet worden meegenomen.

  VOG periodiek aanvragen

  Om er zeker van te zijn dat de VOG relevant blijft, kun je ervoor kiezen om periodieke VOG aanvragen te laten doen. Werkgevers kunnen hun werknemers bijvoorbeeld ieder jaar een aanvraag laten indienen.

  Dan loop je zo min mogelijk risico en mis je geen relevante informatie. In een aantal branches (zoals de kinderopvang) is standaard sprake van zogeheten ‘continue screening’, waarbij na iedere toevoeging aan het strafblad opnieuw een beoordeling wordt gedaan.

  Wel of geen strafblad?

  Als je geen strafblad hebt, krijg je altijd een VOG. Maar vice versa werkt het net even anders. Het is dus niet zo dat je standaard wordt afgewezen als je een strafblad hebt.

  Zoals je hierboven kunt lezen, wordt alleen naar een bepaalde periode gekeken. Maar het gaat ook om relevantie. Zijn de strafbare feiten niet relevant voor de functie die je wilt uitvoeren? Dan kun je ook gewoon een VOG krijgen.

  Verder lezen: Wat kun je doen als je VOG afgewezen wordt?

  Aangifte doen

  Dan komen we echter aan bij het volgende probleem. Niet iedere keer dat er iets strafbaars gebeurt, wordt hier aangifte van gedaan. Niet-geregistreerde incidenten hebben volgens de wet niet plaatsgevonden en kunnen dus ook niet meetellen voor de beoordeling. De kans dat iemand in de herhaling valt en opnieuw strafbaar gedrag vertoont, bestaat natuurlijk. Het begint allemaal bij aangifte doen.

  VOG vermelden

  Vaak kan alleen het vermelden van de Verklaring Omtrent het Gedrag al nuttig blijken. Stel: je schrijft een vacature en vermeldt daarin dat een VOG aanvraag onderdeel is van de sollicitatieprocedure.

  Dan zal dit een aantal mensen ervan weerhouden om te reageren. Zo vindt er direct een selectie plaats, omdat kandidaten die niet bereid zijn om de aanvraag te doen, meteen al afvallen. Slechts het noemen van de VOG heeft dus al een functie.

  Het nut van een VOG

  De verklaring is en blijft een momentopname. En alleen als er altijd aangifte wordt gedaan van strafbaar gedrag, zou het volledig waterdicht zijn. Toch kun je vertrouwen op een vakkundige en uitgebreide screening door Justis.

  De screeningsautoriteit is de enige instantie die VOG’s mag beoordelen en afgeven. Met periodieke aanvragen kun je bovendien risico’s nog verder verminderen. Een Verklaring Omtrent het Gedrag is de meest betrouwbare manier om werknemers eenvoudig te kunnen screenen en zo geschikt personeel aan te nemen.

  Vraag een VOG aan

  Verder lezen: Wanneer is een VOG verplicht?