Hoe herken je een echte VOG?

09 november 2020

Laatste update: 25 augustus 2023

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt of er bezwaren zijn voor het doel waarvoor iemand de VOG aanvraagt. In 2019 waren er veel valse VOG in omloop in de zorg en kinderopvang. Dit is natuurlijk allesbehalve de bedoeling, omdat juist op die plekken integere mensen nodig zijn. Een detacheringsbureau vond valse VOG’s in hun administratie en maakte hiervan een melding bij Screeningsautoriteit Justis


Inhoudsopgave

  Hoe ziet een VOG eruit?

  Om een valse VOG te herkennen, moet je weten hoe de echte eruit ziet. Zo heeft een VOG altijd een aantal zichtbare en onzichtbare kenmerken. Deze kenmerken moeten allemaal aanwezig zijn. Alleen dan heb je te maken met een originele en officiële VOG.

  Deze kenmerken zijn, volgens Dienst Justis:

  • Het papier is voorzien van een raster (lijnen) en het blauwe Rijkslogo.
  • Het papier bevat een karakteristiek golvend watermerk.
  • Onder een UV-lamp blijft het papier donker en lichten kleine vezels in het papier en een beeldmerk rechtsonder op.
  • Onder een UV-lamp verschijnt om het blauwe N-nummer rechtsboven een oplichtende rechthoek.
  • In het papier is een hologram zichtbaar.

  Om je een idee te geven van hoe een VOG eruit ziet, heeft Dienst Justis een voorbeeld VOG op de website geplaatst. Hier zie je (bijna) alle hierboven genoemde kenmerken terug.

  VOG voorbeeld

  Wat moet je doen als je een valse VOG tegenkomt?

  Heb je een VOG in handen gekregen en twijfel je aan de echtheid of weet je eigenlijk wel zeker dat het een valse VOG betreft? Aarzel dan niet en neem contact op met Dienst Justis. Meldingen over valse verklaringen nemen ze zeer serieus en ze helpen je graag bij het uitzoeken of het een echte VOG betreft of dat het inderdaad een nepper is.

  Is het strafbaar om een valse VOG te gebruiken?

  Wanneer je een overheidsdocument bewust namaakt of aanpast, heet dit valsheid in geschrifte. Dit is een strafbaar feit. De straf voor dit vergrijp is heel wisselend. Soms wordt er een boete in de vijfde categorie (maximaal 87.000 euro) gegeven, maar dit kan oplopen tot maximaal zeven jaar celstraf.

  Ook is het daarna vaak onmogelijk om een echte VOG aan te vragen. Die VOG is soms verplicht voor het uitoefenen van een beroep, zoals arts of beëdigd vertaler. Wanneer er eerder een VOG vervalst is, dan telt dit mee bij de screening die Dienst Justis uitvoert.

  Hoe kun je een officiële VOG aanvragen?

  Een echte VOG kun je aanvragen op twee verschillende manieren:

  • via de gemeente
  • online

  VOG aanvragen bij gemeente

  Wanneer je ervoor kiest om voor je werk of stage een VOG aan te vragen bij de gemeente, moet je hiervoor een afspraak maken bij het gemeenteloket. Je zult dan naar de gemeente toe moeten gaan met een ingevuld aanvraagformulier, samen met een handtekening van je werkgever. Maak hiervoor gebruik van één van de volgende aanvraagformulieren: 

  De VOG wordt vervolgens door de gemeente aangevraagd bij Dienst Justis, die de screening zal uitvoeren. Is de screening afgerond, dan ontvang je je VOG binnen vier weken per post thuisgestuurd op het adres waarop je bij de gemeente staat ingeschreven.

  Het aanvragen van de VOG bij de gemeente kost je in totaal € 41,85. Dit bedrag zul je in één keer moeten betalen bij het gemeenteloket.

  Online VOG aanvragen via VOGnodig

  Heb jij een VOG nodig en wil je jezelf wat tijd besparen? Je kunt je VOG NP ook digitaal aanvragen via VOGnodig.nl. Je hoeft dan niet eerst een afspraak te maken bij de gemeente en daar de aanvraag te doen.

  Je regelt het handig binnenéén minuut zelf. Ook is het niet nodig om een handtekening van je werkgever te vragen. De aanvraag doe je door het VOG aanvraagformulier in te vullen. Deze gegevens worden grondig gecontroleerd door VOGnodig om fouten te voorkomen. Na deze pre-screening worden de gegevens klaargezet bij Dienst Justis en zullen zij de screening uitvoeren.

  Als je een VOG aanvraagt en geef strafblad hebt, dan ontvang je de VOG vaak al binnen vijf tot acht werkdagen per post thuis. Is er wel sprake van een strafblad dan duurt de screening hooguit vier weken.

  Het online aanvragen van een VOG kost in totaal € 41,85 en is dus niet duurder dan de gemeente. Je betaalt € 8 aan VOGnodig voor het klaarzetten en de pre-screening en € 33,85 aan Dienst Justis. Je betaalt de VOG dus altijd in twee termijnen bij VOGnodig.