Hoeveel mensen vroegen een VOG aan in 2022?

Hoeveel mensen vroegen een VOG aan in 2022?

Hoeveel mensen vroegen een VOG aan in 2022?

13 september 2022

Laatste update: 20 december 2022

Jaarlijks vragen vele mensen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan. Bijvoorbeeld voor hun vrijwilligerswerk of nieuwe baan. De meeste mensen hebben een VOG voor natuurlijke personen nodig; een VOG NP. Bedrijven en organisaties kunnen een VOG voor rechtspersonen aanvragen; een VOG RP. En sinds 1 juli zijn is er ook de VOG politiegegevens; de VOG P. Deze kan slechts voor bepaalde werkgevers en functies worden aangevraagd, zoals de functie van Bijzonder Opsporingsbeambtenaar (BOA). Voor sommige functies, zoals in de kinderopvang, is het overleggen van een VOG NP verplicht. Bij andere functies is het overleggen van een VOG niet verplicht. Bij sommige werkgevers wordt gewerkt met vertrouwelijke gegevens of kwetsbare mensen. Zij screenen hun werknemers dan graag op integriteit en dragen zo bij aan een veilige en rechtvaardige samenleving. Screeningsautoriteit Justis houdt bij hoeveel VOG's er per jaar worden aangevraagd. In deze blog lees je er meer over.

Aantal VOG aanvragen

In 2022 werden er in het eerste kwartaal 392.710 VOG's voor natuurlijke personen aangevraagd, en in het tweede kwartaal 358.624. Dit betekent dat er in het eerste half jaar in totaal 751.334 VOG's werden aangevraagd. Dit zijn er ongeveer 70.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit wil niet zeggen dat iedere aanvraag door Justis is goedgekeurd en dat alle VOG's zijn afgegeven. Van alle aanvragen werden er in het eerste kwartaal 934 en in het tweede kwartaal 660 geweigerd. Dit zijn er in totaal 1594.

Ben je ook benieuwd naar hoeveel VOG's er in de taxibranche per kwartaal werden aangevraagd, en hoeveel voor mensen die in de kinderzorg werken? Bekijk dan onderstaand overzicht.

Branche Kwartaal 1 Kwartaal 2 Totaal
Taxibranche 1256 1104 2360
Kinderopvang 831 833 1664

Een VOG aanvragen

Een VOG kun je alleen bij Justis aanvragen. Bij een aanvraag bekijkt deze instantie of je in het verleden ook een strafbaar feit hebt gepleegd en of deze een belemmering vormt voor het doel waarvoor je de VOG aanvraagt. Het gaat hierbij om geregistreerde misdrijven. Het screenen doet de instantie door te kijken naar twee screeningsprofielen; het algemene en specifieke screeningsprofiel. Vraag je de VOG bijvoorbeeld aan als taxichauffeur, dan is het belangrijk dat je in het verleden geen forse verkeersovertredingen hebt begaan. Anders kan het zijn dat deze overtredingen een belemmering vormen voor het uitvoeren van je werkzaamheden in deze functie en dat Justis de aanvraag afwijst. Heb je zwaardere strafbare feiten gepleegd, dan is de kans dat je VOG-aanvraag wordt afgewezen groter. Heb je geen relevante strafbare feiten gepleegd en acht Justis je betrouwbaar, dan ontvang je de VOG wel. De inhoud van de VOG is bij elke aanvraag anders en hangt onder meer af van de organisatie waarvoor je de VOG aanvraagt. Een VOG is een momentopname en niet voor een bepaalde periode geldig. Hoelang een VOG geldig is hangt af van de werkgever die de aanvraag doet, of van het ministerie die verantwoordelijk is voor de regelgeving. Sommige werkgevers kunnen voor hun vrijwilligers een gratis VOG aanvragen door gebruik te maken van de Regeling gratis VOG.

Heb jij een VOG nodig?

Heb jij een VOG nodig voor je nieuwe baan of vrijwilligersfunctie? Dan kun je de VOG-aanvraag eenvoudig doen via VOGnodig. De kosten voor een VOG-aanvraag zijn bij VOGnodig € 41,85. Vul enkele gegevens in op het aanvraagformulier, dan ontvang je binnen twaalf uur een bevestigingsmail van Justis. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan ontvang je de VOG binnen vijf tot acht werkdagen in huis. De aanvraag is dus eenvoudig te regelen en bespaart je een rit naar de gemeente!