Hoeveel mensen vroegen een VOG aan in het eerste half jaar van 2022?

Hoeveel mensen vroegen een VOG aan in het eerste half jaar van 2022?

13 september 2022

Laatste update: 25 augustus 2023

Inhoudsopgave

  Hoeveel VOG's werden er aangevraagd

  In 2022 werden er in het eerste kwartaal 392.710 VOG's voor natuurlijke personen aangevraagd, en in het tweede kwartaal 358.624. Dit betekent dat er in het eerste half jaar in totaal 751.334 VOG's werden aangevraagd.

  Dit zijn er ongeveer 70.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit wil niet zeggen dat iedere aanvraag door Justis is goedgekeurd en dat alle VOG's zijn afgegeven. Van alle aanvragen werden er in het eerste kwartaal 934 en in het tweede kwartaal 660 geweigerd. Dit zijn er in totaal 1594.

  Ben je ook benieuwd naar hoeveel VOG's er in de taxibranche per kwartaal werden aangevraagd, en hoeveel voor mensen die in de kinderzorg werken? Bekijk dan onderstaand overzicht.

  Branche Kwartaal 1 Kwartaal 2 Totaal
  Taxibranche 1256 1104 2360
  Kinderopvang 831 833 1664

   

  Een VOG aanvragen via VOGnodig

  Een VOG kun je alleen bij Justis aanvragen. Bij een aanvraag bekijkt deze instantie of je in het verleden ook een strafbaar feit hebt gepleegd en of deze een belemmering vormt voor het doel waarvoor je de VOG aanvraagt. Het gaat hierbij om geregistreerde misdrijven.

  Screening met twee screeningsprofielen

  Het screenen doet de instantie door te kijken naar twee screeningsprofielen; het algemene en specifieke screeningsprofiel. Vraag je de VOG bijvoorbeeld aan als taxichauffeur, dan is het belangrijk dat je in het verleden geen forse verkeersovertredingen hebt begaan. Anders kan het zijn dat deze overtredingen een belemmering vormen voor het uitvoeren van je werkzaamheden in deze functie en dat Justis de aanvraag afwijst.

  Kans op afwijzing

  Heb je zwaardere strafbare feiten gepleegd, dan is de kans dat je VOG-aanvraag wordt afgewezen groter. Heb je geen relevante strafbare feiten gepleegd en acht Justis je betrouwbaar, dan ontvang je de VOG wel.

  VOG is een momentopname

  De inhoud van de VOG is bij elke aanvraag anders en hangt onder meer af van de organisatie waarvoor je de VOG aanvraagt. Een VOG is een momentopname en niet voor een bepaalde periode geldig.

  Hoelang een VOG geldig is hangt af van de werkgever die de aanvraag doet, of van het ministerie die verantwoordelijk is voor de regelgeving. Sommige werkgevers kunnen voor hun vrijwilligers een gratis VOG aanvragen door gebruik te maken van de Regeling gratis VOG.

  Heb jij een VOG nodig?

  Vraag in no time een VOG aan via onderstaande knop.