Met spoed een VOG aanvragen

17 maart 2023

Laatste update: 25 augustus 2023

Heb je op korte termijn een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig? Dan is het mogelijk om een spoedaanvraag te doen. In deze blog leggen we je uit wat de mogelijkheden zijn voor het aanvragen van een VOG met een spoedprocedure, wanneer je hiervoor in aanmerking komt en wat de procedure inhoudt.


Inhoudsopgave

  Wanneer kom ik in aanmerking voor een spoedprocedure?

  Een spoedprocedure kan alleen in speciale gevallen. Met spoed een VOG aanvragen kan bij:

  • adoptie;
  • werk in het buitenland;
  • benoeming tot gedeputeerde of wethouder;
  • kandidaatstelling voor een functie als volksvertegenwoordiger.

  Sinds maart 2020 is er ook voor cruciale beroepen een spoedprocedure mogelijk. Bij cruciale beroepen gaat het om functies in de zorg en de kinderopvang.

  Screeningsautoriteit Justis van het ministerie van Justitie en Veiligheid kan de VOG dan binnen vijf werkdagen afgeven. Je ontvangt de VOG met de reguliere post.

  Heb je strafbare feiten gepleegd?

  Let op: een spoedprocedure lukt alleen als je geen strafbare feiten hebt gepleegd en als Justis geen gegevens hoeft op te vragen uit het buitenland. Heb je wel strafbare feiten op uw naam, of moet Justis (buitenlandse) instanties raadplegen? Dan wordt de spoedaanvraag een gewone aanvraag en kan de periode van afgifte langer duren.

  Hoe vraag ik een VOG met spoed aan?

  Je kunt de VOG-aanvraag indienen via het klantcontactcentrum van Justis of via je werkgever. Na het invullen en verzenden van je persoonlijke gegevens ontvang je van Justis een aanvraagnummer. Met dit aanvraagnummer kun je contact opnemen met het klantcontactcentrum van Justis. Dit kun je doen met het contactformulier. In het contactformulier vermeld je je aanvraagnummer en geef je aan dat je aanvraag spoed heeft omdat het om een cruciale functie gaat. Justis kan de VOG dan binnen vijf werkdagen afgeven en met reguliere post verzenden.

  Wat zijn de kosten van een VOG met spoedprocedure?

  De kosten voor een spoedaanvraag zijn hetzelfde als de kosten voor een reguliere aanvraag. Als je bij een Nederlandse gemeente bent ingeschreven, en als je beschikt over een DigiD, dan kun je de aanvraag digitaal doen en de kosten met iDeal betalen.

  Heb jij een VOG nodig?

  Als jij een VOG nodig hebt, dan kun je deze bij VOGnodig aanvragen. Vul hiervoor je gegevens in op het aanvraagformulier en selecteer de juiste screeningsprofielen. Daarna kun je de aanvraag betalen en verzenden. Je ontvangt de VOG dan binnen vier weken per post thuis gestuurd op het adres waarop je bent ingeschreven bij de Basisregistratie Personen (BRP).