Per 1 december nieuwe tekst VOG NP, VOG RP en GVA

Per 1 december nieuwe tekst VOG NP, VOG RP en GVA

Per 1 december nieuwe tekst VOG NP, VOG RP en GVA

30 november 2020

Laatste update: 03 augustus 2022

Om duidelijker en begrijpelijker te communiceren past Dienst Justis per 1 december 2020 de teksten op VOG’s aan. Dit geldt voor de Verklaring Omtrent het Gedrag voor natuurlijke personen (VOG NP), de Verklaring Omtrent het Gedrag voor rechtspersonen (VOG RP) en de Gedragsverklaring aanbesteden (GVA). Dat communiceerde Justis eerder deze maand.

Veranderingen in VOG

De tekst op de voorkant van de VOG NP, VOG RP en de GVA ziet er vanaf 1 december anders uit. Er is een zin toegevoegd over het controleren van de echtheidskenmerken van de verklaring. De inhoud blijft onveranderd. Bekijk hieronder voorbeelden van de nieuwe verklaringen.

Controleren op echtheid

Justis hamert erop om een VOG altijd op echtheid te controleren. Verzeker jezelf er dus van dat je een echte verklaring in handen hebt. Dit kun je alleen doen via het originele papieren exemplaar van de VOG NP, VOG RP of GVA. Om een valse VOG te kunnen onderscheiden van een echte, moet je weten hoe een VOG eruit hoort te zien. De officiële verklaring heeft altijd een aantal zichtbare en onzichtbare kenmerken, die allemaal behoren te zijn. Kun je alles hieronder afvinken? Alleen dan heb je te maken met een originele en officiële VOG.

De kenmerken van een officiële Verklaring Omtrent het Gedrag zijn:

  • Het papier is voorzien van een raster en het blauwe Rijkslogo.
  • Het papier bevat een karakteristiek golvend watermerk.
  • Onder een UV-lamp blijft het papier donker en lichten kleine vezels in het papier en een beeldmerk rechtsonder op.
  • Onder een UV-lamp verschijnt om het blauwe N-nummer rechtsboven een oplichtende rechthoek.
  • In het papier is een hologram zichtbaar.

Verder lezen: Hoe herken je een echte VOG?

VOG NP, VOG RP & GVA

Heb je voor je werk of stage een VOG van nodig? Dan zul je als werknemer een VOG NP moeten aanvragen, die wordt afgegeven aan natuurlijke personen (mensen). Een VOG RP is bestemd voor rechtspersonen (bedrijven en organisaties). Vóór 1 april 2013 bestond er ook een ‘VOG voor aanbesteding’, maar deze is inmiddels vervangen door de GVA: de Gedragsverklaring aanbesteden. Een aanbestedende dienst kan van de inschrijver op een overheidsopdracht verlangen om een GVA aan te vragen. Uit deze verklaring blijkt dat er geen bezwaren zijn om een natuurlijk persoon of rechtspersoon in te laten schrijven op een overheidsopdracht, speciale-sectoropdracht, concessieovereenkomst voor openbare werken of prijsvraag.

Ook interessant: Hoe kun je een VOG RP aanvragen als bedrijf?

VOG aanvragen

VOGnodig maakt een VOG aanvragen eenvoudig. In een paar stappen doe je bij ons al een VOG aanvraag. Wij zorgen ervoor dat alles in goede orde wordt doorgestuurd. Zo doen we eerst een korte pre-screening voordat we jouw aanvraag naar Justis versturen. Deze overheidsinstantie is als enige instantie in Nederland bevoegd om VOG’s te beoordelen en af te geven. Binnen 24 uur na verwerking ontvang je ter bevestiging een mail van Justis. Heb je geen verleden met justitie? Dan ontvang je altijd een VOG en ligt de verklaring binnen 5 tot 8 werkdagen bij je op de mat. Heb je een strafblad? Dan zal Justis moeten nagaan of dit een bezwaar vormt voor de functie die je wil gaan uitvoeren.

Zo werkt VOGnodig:

  1. Eenvoudig een VOG aanvragen met ons online aanvraagformulier.
  2. Na een pre-screening laten wij de aanvraag beoordelen door Justis.
  3. Ter bevestiging neemt Justis per mail contact met je op.
  4. Zodra er een beslissing genomen is, ontvang je hierover een bericht per post.
  5. Jouw VOG ligt binnen 5 tot 8 werkdagen in je brievenbus.

Lees ook: Heb je een VOG nodig bij een stage in de kinderopvang?