Per 1 december nieuwe tekst VOG NP, VOG RP en GVA

Per 1 december nieuwe tekst VOG NP, VOG RP en GVA

30 november 2020

Laatste update: 25 augustus 2023

Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is verklaring waaruit blijkt dat geen belemmeringen zijn voor het uitoefenen van het doel waarvoor de VOG wordt aangevraagd. Om duidelijker en begrijpelijker te communiceren paste Dienst Justis per 1 december 2020 de teksten op de VOG's aan. Dit geldt voor de voor VOG Natuurlijke Personen (VOG NP), de VOG Rechtspersonen (VOG RP) en de Gedragsverklaring aanbesteden (GVA). Dit liet Justis eerder in 2020 weten.

Inhoudsopgave

  Veranderingen in VOG

  Sinds 1 december 2020 ziet de tekst er op de voorkant anders uit als je de een VOG NP, VOG RP, of een GVA krijgt. In eerste instantie lijkt de VOG hetzelfde. Er is echter een zin toegevoegd over het controleren van de echtheidskenmerken van de verklaring. De verdere inhoud is onveranderd. Wie per 1 december 2020 een VOG aanvraagt krijgt dus de VOG met de nieuwe tekst. 

  Dit zijn voorbeelden van de nieuwe verklaringen:

  Controleren op echtheid

  De enige uitgevende instantie van VOG's Justis hamert erop om een VOG altijd op echtheid te controleren. Verzeker jezelf er dus van dat je een echte verklaring in handen hebt. Dit kun je alleen doen via het originele papieren exemplaar van de VOG NP, VOG RP of GVA.

  Om een valse VOG te kunnen onderscheiden van een echte, moet je weten hoe een VOG eruit hoort te zien. Op het eerste gezicht lijken de valse en de echte op elkaar. De officiële verklaring heeft altijd een aantal zichtbare en onzichtbare kenmerken, die allemaal echt behoren te zijn. Kun je alles hieronder afvinken? Alleen dan heb je te maken met een originele en officiële VOG.

  De kenmerken van een officiële Verklaring Omtrent het Gedrag zijn:

  • Het papier is voorzien van een raster en het blauwe Rijkslogo;
  • Het papier bevat een karakteristiek golvend watermerk;
  • Onder een UV-lamp blijft het papier donker en lichten kleine vezels in het papier en een beeldmerk rechtsonder op;
  • Onder een UV-lamp verschijnt om het blauwe N-nummer rechtsboven een oplichtende rechthoek;
  • In het papier is een hologram zichtbaar.

  Verder lezen: Hoe herken je een echte VOG?

  VOG NP, VOG RP & GVA

  Heb je voor je werk of stage een VOG nodig? Dan zul je als werknemer een VOG NP moeten aanvragen, die wordt afgegeven aan natuurlijke personen (mensen). Je kunt een aanvraag bij de gemeente indienen, of een digitale aanvraag doen.

  Bij het indienen van een aanvraag bij de gemeente heb je een identiteitskaart, rijbewijs of paspoort nodig. Bij een digitale aanvraag krijg je de VOG rechtstreeks thuis gestuurd op het adres waarop je bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRK). Het hebben van een Nederlands postadres is dus niet voldoende.

  Een VOG RP is bestemd voor rechtspersonen (bedrijven en organisaties). Je kunt de VOG RP digitaal aanvragen en per post. Alleen een bevoegde vertegenwoordiger van de rechtspersoon kan de VOG RP aanvragen.

  Vóór 1 april 2013 bestond er ook een ‘VOG voor aanbesteding’, maar deze is inmiddels vervangen door de GVA: de Gedragsverklaring Aanbesteden. Een aanbestedende dienst kan van de inschrijver op een overheidsopdracht verlangen om een GVA aan te vragen.

  Uit deze verklaring blijkt dat er geen bezwaren zijn om een natuurlijk persoon of rechtspersoon in te laten schrijven op een overheidsopdracht, speciale-sectoropdracht, concessieovereenkomst voor openbare werken of prijsvraag.

  Ook interessant: Hoe kun je een VOG RP aanvragen als bedrijf?

  VOG aanvragen

  VOGnodig maakt een VOG aanvragen eenvoudig. In een paar stappen doe je bij ons al een VOG aanvraag. Wij zorgen ervoor dat alles in goede orde wordt doorgestuurd. Zo doen we eerst een korte pre-screening voordat we jouw aanvraag naar Justis versturen. Deze overheidsinstantie is als enige instantie in Nederland bevoegd om VOG-aanvragen te beoordelen en VOG's af te geven.

  Binnen 24 uur na verwerking ontvang je ter bevestiging een mail van Justis. Heb je geen verleden met justitie? Dan ontvang je altijd een VOG en ligt de verklaring binnen vijf tot acht werkdagen bij je op de mat. Heb je een strafblad? Dan zal Justis moeten nagaan of dit een bezwaar vormt voor de functie die je wil gaan uitvoeren.

  Lees ook: Heb je een VOG nodig bij een stage in de kinderopvang?