Geen quarantaine na vakantie kost reizigers 435 euro

Geen quarantaine na vakantie kost reizigers 435 euro

Geen quarantaine na vakantie kost reizigers 435 euro

16 april 2021

Iedereen smacht naar een beetje vakantie in het buitenland. Ons vitamine D tekort loopt op en we zijn zogezegd behoorlijk sunstarved. Begrijpelijk, na meer dan 1 jaar in Nederland. We dromen weer weg bij het idee van de mooie Griekse stranden en de Costa del Sol. Toch zul je wel vijf tot tien dagen bij je vakantie op moeten tellen, want vandaag besloot het demissionaire kabinet tot een quarantaineplicht. Dit kan flinke gevolgen hebben voor zowel je portemonnee als je VOG.

‘Normale’ coronaboete vs. quarantaineboete

We kennen de term ‘coronaboete’ al wat langer in Nederland. In maart 2020 bedroeg deze boete in eerste instantie 390 euro, maar dit werd in oktober verlaagd naar 95 euro. Hiervan zijn inmiddels al ruim 46.000 exemplaren van uitgedeeld. Toch is dit nog maar een kleine boete in vergelijking met de quarantaineboete. Als je je namelijk niet aan deze plicht houdt, loopt het risico op een boete van maar liefst 435 euro.

Lees ook: Op je balkon of in je tuin tijdens de avondklok, strafbaar?

Hoe lang moet je in quarantaine na je vakantie?

Het demissionaire kabinet wil de risico’s voor andere niet-reizende Nederlanders zo klein mogelijk houden. Daarom willen ze dat iedereen die naar een hoog risicogebied gereisd heeft in een verplichte quarantaine gaat van minimaal 5 dagen. Na die 5 dagen kan de reiziger een coronatest doen. Doe je geen test, dan moet je minimaal 10 dagen in quarantaine blijven. Doe je wel een test, dan vertalen de uitslagen zich als volgt:

  • Negatief getest – quarantaine voorbij
  • Positief getest zonder klachten – na 5 dagen is de quarantaine voorbij
  • Positief getest met klachten – quarantaine duurt minimaal 7 dagen. Na 24 uur zonder klachten is de quarantaine voorbij.

Ook je huisgenoten moeten in quarantaine als je positief getest bent. Hiervoor geldt ook een quarantaine periode van 5 tot 10 dagen.

Quarantaine controles

Inmiddels is ook bekend hoe de overheid deze regels wil gaan handhaven. Wie uit een hoog risicogebied komt, moet zich verplicht registreren aan de grens of op de luchthaven. Vervolgens zullen speciale belteams van het ministerie van VWZ controleren of iemand zich inderdaad op het opgegeven quarantaineadres bevindt. Is er na het gesprek twijfel of neemt diegene niet op, dan kan er op het quarantaineadres gecontroleerd worden door speciale teams. Demissionair minister De Jonge zei hierover het volgende: “We moeten voorkomen, zeker als er straks weer meer gereisd kan worden, dat mensen met virusmutaties in de koffer weer naar Nederland komen. Voor reizigers wordt quarantaine daarom verplicht.”

Lees ook: Corona boete gekregen? Dit zijn de gevolgen voor je VOG aanvraag

Vakantie met de auto?

Nu denk je misschien dat je de regels kunt omzeilen als je met eigen vervoer uit een hoog risicogebied komt. Helaas. Ook hierbij worden nieuwe regels van kracht. Zo moet je in het bezit zijn van een negatieve testuitslag als je terugreist naar Nederland.

Gevolgen VOG door quarantaineboete

Wat de gevolgen van de quarantaineboete zijn voor je VOG aanvragen zijn nog onbekend. De boete van 95 euro wordt buiten beschouwing gehouden bij het aanvragen van een nieuwe VOG. Of dat ook bij de quarantaineboete het geval zal zijn, is vooralsnog onbekend.

Honderd procent zeker is het nog niet dat deze regels ingaan. De Tweede Kamer en Eerste Kamer moeten nog stemmen over dit voorstel.