VOG aanvragen via gemeente of online: de voor- en nadelen

VOG aanvragen via gemeente of online: de voor- en nadelen

VOG aanvragen via gemeente of online: de voor- en nadelen

12 januari 2022

Laatste update: 30 mei 2023

Voor sommige functies is het in Nederland verplicht dat je een VOG aanvraagt. Een VOG, ook wel verklaring omtrent het gedrag genoemd, is een verklaring waarin staat dat je geen relevant verleden hebt met justitie en je dus geen gevaar vormt voor de functie die je gaat bekleden.

Een VOG aanvragen kun je op veel verschillende manieren regelen. De meest gangbare zijn online of via de gemeente. We leggen je hier uit wat de voor- en nadelen zijn van beide manieren, zodat je VOG aanvraag zo soepel mogelijk verloopt en jij snel je VOG krijgt.

Waarom heb je een VOG nodig?

Zoals we hierboven al eerder vermeldden, is het voor sommige functies wettelijk verplicht om een VOG aan te vragen. Dat de VOG vereist is, komt doordat mensen met deze beroepen vaak werken met kwetsbare groepen en vertrouwelijke gegevens. Het kan hierbij gaan om mensen in de zorg, kinderopvang, politie en justitie. Informeer goed bij je werkgever of zij ook een VOG vragen voordat je aan de slag gaat. Zo kun je op tijd beginnen met je VOG aanvragen en ben je niet afhankelijk van een spoedaanvraag. Deze is vaak duur en onnodig.

VOG aanvragen gemeente: hoe werkt het?

Wil je de VOG graag schriftelijk aanvragen via de gemeente, dan moet je hiervoor langs het gemeenteloket. In dat geval vragen ze om alle benodigde gegevens, zodat zij jouw VOG aanvraag klaar kunnen zetten bij Dienst Justis.

Dit is de organisatie die als enige in Nederland bevoegd is om de verklaring uit te geven. Voor zo'n schriftelijke aanvraag betaal je standaard € 41,35 en moet je dus zelf langs de gemeente. Ook is het hierbij belangrijk dat je in het bezit bent van een handtekening van je werkgever.

Je kunt via de gemeente namelijk niet een VOG aanvragen voor jezelf, zonder arbeids, migratie of visum-gerelateerde zaken. Belangrijk: neem ook altijd een geldig identiteitsbewijs of kopie geldig paspoort mee. Zonder dit bewijs kan de gemeente je schriftelijke aanvraag niet verwerken en kun je geen VOG krijgen.

Online aanvragen: wanneer wel en wanneer niet?

Een makkelijke manier om een VOG aan te vragen, is door gebruik te maken van het aanvraagformulier VOG van VOGnodig. Zo wordt het aanvragen van een verklaring omtrent gedrag (VOG) eenvoudiger, omdat je namelijk niet langs de gemeente hoeft en je kunt voor allerlei redenen een VOG aanvragen.

Dit kan dus ook als je bijvoorbeeld graag aan de slag wilt als oppas of huishoudster en je particuliere werkgever een VOG verlangt, zodat ze zeker weten dat je nooit een strafbaar feit gepleegd hebt. Wat de reden ook is dat je een VOG vraagt, het kan bij VOGnodig.

Toch gelden er ook een aantal uitzonderingen op deze regel. Je kunt bij VOGnodig alleen een VOG aanvragen als je staat ingeschreven in de basisregistratie personen. Als je in het buitenland woont en niet staat ingeschreven in deze basisregistratie personen, is het helaas niet mogelijk om een VOG aanvraag succesvol te doen via VOGnodig. Je zult in dat geval contact moeten opnemen met Dienst Justis.

Ook een VOG RP is niet aan te vragen via VOGnodig. Een VOG RP is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) die wordt uitgegeven om de historie van een heel bedrijf te beoordelen. Dit kan bijvoorbeeld ene naamloos of besloten vennootschap zijn. Dienst Justis beoordeelt dan of het bedrijf geen strafbare feiten gepleegd heeft in het verleden. Soms is zo'n VOG nodig als een bedrijf wil toetreden aan een brancheorganisatie in Nederland. Deze VOG is alleen digitaal of per post aan te vragen via Dienst Justis zelf.

Hoe kan ik een VOG aanvraag indienen via VOGnodig?

Wil je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen via VOGnodig, dan is dit heel eenvoudig te regelen als je ingeschreven staat in de basisregistratie personen. Je hoeft alleen maar een volledig ingevuld formulier naar ons te sturen. In het aanvraagformulier vragen we wat eigen gegevens van je (de aanvrager) en de organisatie waar je gaat werken.

In de online aanvraag geef je ook gelijk aan welk specifiek screeningsprofiel of algemeen screeningsprofiel nodig is voor jouw nieuwe baan. Er is bijvoorbeeld een specifiek screeningsprofiel voor politici, juristen en taxichauffeurs. Staat jouw nieuwe baan hier niet bij of vraag je een VOG aan om een andere reden, dan kun je de aparte algemene screeningsprofielen zelf aanvinken in het aanvraagformulier.

Belangrijk: voor het aanvragen van een VOG heb je een geldig e-mailadres nodig. Zorg ervoor dat deze goed in je aanvraag staat. Op dat e-mailadres ontvang je namelijk een e-mail van Justis waarna je je VOG aanvraag kunt vervolgen.

Het aanvraagformulier VOG van VOGnodig vind je hier: 

vog aanvragen 

Ik heb een digitale aanvraag ingediend, wat nu?

Als je een VOG aanvraagt via VOGnodig, bestaat je VOG aanvraag uit twee delen. De eerste is het indienen van je aanvraag en de tweede is de screening door Dient Justis. Zodra je het aanvraagformulier naar VOGnodig verstuurt, zullen wij je aanvraaggegevens controleren en je aanvraag bij Dienst Justis klaarzetten.

Vervolgens beoordeelt Dienst Justis de online VOG aanvraag en zullen zij kijken of je in het verleden strafbare feiten hebt gepleegd. Is dit het geval dan zal er gekeken worden of er strafbare feiten bij zitten die een bezwaar vormen voor je nieuwe baan. Zit er een strafbaar feit tussen die inderdaad niet goed past bij je nieuwe werk, dan kan je VOG aanvraag afgekeurd worden door Dienst Justis.

Ben jij van mening dat de strafbare feiten helemaal geen belemmering vormen voor je werkzaamheden, dan kun je altijd in bezwaar gaan tegen dit oordeel. Hoe je dit doet leggen we je hieronder uit.

VOG aanvraag afgekeurd: zo ga je in bezwaar

Heb je dringend een VOG nodig, maar heeft Dienst Justis je aanvraag voor de verklaring omtrent het gedrag afgewezen? Heel vervelend, maar nog niet het einde van de wereld gelukkig. Je kunt namelijk altijd in bezwaar gaan tegen de beslissing van de screener. Je kunt het verzoek voor herziening sturen naar Dienst Jusis. Het adres hiervan is:

Justis

T.a.v. afdeling COVOG

Postbus 16115

2500 BC Den Haag

Let op: Stuur dit bezwaarschrift binnen 6 weken na dagtekening (de datum) op naar Dienst Justis.

Lees ook: Wanneer wordt mijn VOG afgewezen?