Een VOG aanvragen in het Engels, hoe werkt dat?

Een VOG aanvragen in het Engels, hoe werkt dat?

24 februari 2023

Laatste update: 25 augustus 2023

Wil je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen in het Engels? Helaas is dit niet mogelijk. De VOG wordt uitsluitend in het Nederlands afgegeven, met een standaard korte, Engelstalige toelichting. In deze blog lees je meer over wat je kunt doen als je een VOG nodig hebt in het Engels.


Inhoudsopgave

  A certificate of conduct

  Een Verklaring Omtrent Gedrag wordt in het Engels ook wel een certificate of conduct genoemd. De VOG in aanvragen in het Engels is helaas niet mogelijk. Je kunt op de website van Justis alleen een Nederlandstalige VOG aanvragen. Deze is standaard voorzien van een korte, Engelstalige toelichting.

  Hoe vraag je een Verklaring Omtrent Gedrag in het Engels aan?

  Heb je een Engelstalige VOG nodig, vraag dan om een duidelijke toelichting op het verzoek bij de organisatie die de VOG van je verlangt. Bij de gemeente of bij VOGnodig kun je vervolgens de aanvraag op de reguliere manier online invullen en betalen.

  Nadat je de aanvraag hebt gedaan wordt er een screeningsprofiel gekozen op basis van de specifieke taak of functie waarvoor je de VOG nodig hebt. Binnen vier weken ontvang je per post de Verklaring Omtrent Gedrag thuis.

  Het is dus belangrijk om de VOG tijdig aan te vragen, zodat je deze op het juiste moment in huis hebt. Je kunt de verklaring vervolgens naar een gecertificeerd vertaalbureau sturen om deze te laten vertalen. Let er hierbij op dat de vertaling wordt voorzien van een ambtstempel en een handtekening van de beëdigde vertaler.

  In het buitenland een VOG aanvragen

  Woon je in het buitenland? Ook dan kun je de VOG aanvragen bij Justis. Ga je naar het buitenland verhuizen, dan kun je terecht bij de Nederlandse gemeente waarin je op dit moment staat ingeschreven.

  Ben je niet in Nederland opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP), dan kun je de aanvraag rechtstreeks indienen bij Justis. Je kunt de aanvraag en de bijbehorende documenten in één e-mail naar de screeningsautoriteit versturen. De kosten voor de aanvraag kun je dan zelf overmaken naar Justis.

  Waarvoor heb je een Verklaring Omtrent Gedrag nodig?

  Een VOG kan verplicht zijn voor bepaalde functies of beroepen, zoals bijvoorbeeld bij werken in de zorg, kinderopvang of het onderwijs. Maar ook wanneer je een visum aanvraagt voor bepaalde landen kan het overleggen een VOG nodig zijn.

  Daarnaast kan een werkgever, stagebegeleider of opleidingsinstituut ook om een VOG vragen om te laten zien dat je betrouwbaar bent en geen strafbare feiten hebt gepleegd die een belemmering vormen voor het doel van de aanvraag.