Hoe werkt een VOG aanvragen via VOGnodig?

Hoe werkt een VOG aanvragen via VOGnodig?

Hoe werkt een VOG aanvragen via VOGnodig?

04 november 2020

Laatste update: 10 november 2020

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is voor veel beroepen verplicht. Voor anderen is het wenselijk om de verklaring te hebben, bijvoorbeeld als je werkgever, opdrachtgever of een andere werkrelatie daarom vraagt. De redenen om een VOG aan te vragen kunnen behoorlijk uiteenlopen. Voordat je aan je baan of stage begint, kan je baas vragen om een VOG aanvraag te doen. Als zzp’er kan een opdrachtgever je om een VOG vragen, maar je kunt ‘m ook nodig hebben om een visum te regelen. Als taxichauffeur of gastouder in de kinderopvang ben je zelfs verplicht om eentje te bezitten. Het aanvragen kan via de gemeente, maar gaat online vele malen sneller. Hoe? Dat lees je hieronder.

Verklaring Omtrent het Gedrag

Uit een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) blijkt dat jouw verleden geen bezwaar vormt voor het uitvoeren van een specifieke taak of functie in de samenleving. Je wordt hiervoor gescreend door screeningsautoriteit Justis, die nagaat of je wel of niet relevante strafbare feiten hebt gepleegd. Simpel gezegd: of het verantwoord is dat je bepaald werk gaat uitvoeren.

Als je bijvoorbeeld vanwege rijden onder invloed een strafblad hebt, kan dit relevant zijn voor jouw werk als taxichauffeur. Of als je in het verleden veroordeeld bent voor diefstal, is deze informatie mogelijk van belang als je wilt werken in het bankwezen. Justis is de enige instantie in Nederland die bevoegd is om VOG’s af te geven en zal dus bepalen of je jouw functie mag gaan uitvoeren.

Aanvragen bij gemeente

Een VOG aanvragen gebeurt traditioneel via de gemeente. Daarvoor heb je een handtekening van je werkgever nodig en moet je meerdere keren de deur uit. Maar wat als het helemaal geen werkgever is die een VOG van je nodig heeft, als je bijvoorbeeld particulier bent of wilt emigreren naar het buitenland? En wat als langs het gemeenteloket moeten je eigenlijk niet zo goed uitkomt?

Online VOG aanvragen

Bij VOGnodig kan je een VOG aanvragen vanuit je luie stoel. Eenvoudig aangevraagd, zonder daarvoor langs de gemeente te moeten, en meestal binnen 5 tot 8 werkdagen thuisbezorgd. Hiervoor dien je wel over een aantal zaken te beschikken.

Voor een online VOG-aanvraag moet je:

  • staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van jouw gemeente;
  • een actieve DigiD hebben (om je identiteit te kunnen bevestigen);
  • toegang hebben tot internetbankieren (betalen gebeurt via iDEAL).

Online een VOG aanvragen bij VOGnodig kost je hooguit een paar minuten. Daarvoor gebruik je ons handige aanvraagformulier. Hierin hoef je alleen maar de gegevens in te vullen die nodig zijn om je aanvraag bij Screeningsautoriteit Justis in te dienen. Hieronder leggen we graag uit welke gegevens je bij welk onderdeel kwijt moet.

Gegevens aanvrager
Vul hier de naam, het e-mailadres en IBAN in van degene die de betaling voor de VOG gaat doen. Dit kan je eigen IBAN zijn, maar ook die van de werkgever als die daar uitdrukkelijk toestemming voor gegeven heeft. Als je een VOG voor jezelf aanvraagt, vul je verder jouw eigen persoonlijke gegevens in. Ben je werkgever en vraag je de VOG aan voor een medewerker? Dan kun je hier zijn of haar gegevens invullen. De IBAN hebben we nodig om de verwerkingskosten van de VOG te kunnen incasseren.

Gegevens organisatie
Hier vul je de gegevens in van de organisatie waarvoor je de aanvraag doet. Dit kan een bedrijf of stichting zijn, maar bijvoorbeeld ook een schietvereniging. Is er geen organisatie betrokken bij jouw aanvraag? Laat deze velden dan leeg.

Soort verklaring
Geef hier aan waarvoor je de VOG nodig hebt. Je kiest allereerst de soort verklaring en vult vervolgens de functie in die je gaat uitoefenen. Dit kan voor een werkrelatie of voor jezelf zijn. Bijvoorbeeld voor een freelanceopdracht, vrijwilligerswerk, huisvestingsvergunning of een visum. Staat jouw reden van aanvragen er niet bij? Kies dan voor ‘Overige doeleinden’.

Verder lezen: Welke VOG moet ik aanvragen?

Screeningsprofielen
Vaak wordt door de organisatie waarvoor je een VOG aanvraagt bepaald welke screeningsprofielen voor jou van toepassing zijn. Weet je dit niet precies? Laat het dan aan VOGnodig over om te beslissen welke profielen belangrijk zijn voor jouw functie. Zorg er in dat geval wel voor dat je functie duidelijk omschreven is, anders kan de aanvraag vertraging oplopen.

Bekijk hier alle screeningsprofielen

Betalen en verzenden
Voordat je verder kunt gaan naar de betaling en het verzenden van de aanvraag, dien je akkoord te gaan met de algemene voorwaarden van VOGnodig. Onze verwerkingskosten bedragen € 8,00. Voor het beoordelen en afgeven van de VOG rekent Justis nog € 33,85. Betalingen verlopen door middel van een eenmalige automatische incasso, via iDEAL. Om online een VOG aanvraag te kunnen doen, moet je dus toegang hebben tot internetbankieren.

Pre-screening
Je hebt jouw aanvraag ingediend! Nu gaan wij ‘m controleren op fouten en of je het juiste screeningsprofiel hebt gekozen. Klopt alles? Dan dienen we jouw VOG aanvraag bij in bij Justis. Zij sturen je vervolgens een e-mail met de vraag of je je via DigiD wilt identificeren. Als ook dat lukt, zal de screeningsprocedure beginnen.

Hoe krijg ik de verklaring geleverd?
Na goedkeuring ontvang je de VOG op het postadres dat bekend is binnen de BRP van jouw gemeente. Het is niet mogelijk om de verklaring naar een ander adres te laten sturen of om deze digitaal te ontvangen. Ook als de aanvraag wordt afgekeurd, zul je hier per post bericht van krijgen.

VOG met een strafblad
Blijkt uit de screening dat je wel strafbare feiten hebt gepleegd? Dan zal er nader onderzoek nodig zijn. Afhankelijk van de reden van aanvraag zal moeten worden bepaald of deze feiten een bezwaar vormen voor de functie die je wilt uitvoeren. Voor jongeren tot 23 jaar wordt hierbij gekeken naar de afgelopen 2 jaar. Bij zware delicten is dit 5 jaar en als je 23 jaar of ouder bent, is de terugkijktermijn 4 jaar. Worden er geen bezwaren gevonden? Dan ligt de VOG binnen 5 tot 8 werkdagen in je brievenbus.

VOG aanvragen in het kort

Hoe werkt een VOG aanvragen bij VOGnodig?

  1. Gebruik ons online aanvraagformulier om een VOG aan te vragen.
  2. Jouw aanvraag sturen we ter beoordeling door naar Dienst Justis.
  3. Justis zal ter bevestiging binnen 24 uur contact met je opnemen.
  4. Als een beslissing is genomen, ontvang je een bericht per post.
  5. De VOG ligt binnen 5 tot 8 werkdagen in je brievenbus.