Jouw Complete Gids voor VOG in Vrijwilligerswerk

Jouw Complete Gids voor VOG in Vrijwilligerswerk

10 juli 2023

Laatste update: 25 augustus 2023

Heb je je ooit afgevraagd waarom je een VOG nodig zou kunnen hebben, vooral als je overweegt om vrijwilligerswerk te gaan doen? Nou, pak een kop koffie en ga er lekker voor zitten. In deze blog leggen we je alles uit over de VOG, van de ins en outs van de aanvraagprocedure tot de reden waarom het zo belangrijk is in vrijwilligerswerk. Hierna kun je snel een VOG aanvragen. 


Inhoudsopgave

  Wat is een VOG en waarom heb je het nodig?

  VOG, ofwel Verklaring Omtrent het Gedrag, ook wel verklaring van goed gedrag genoemd, is een document dat bewijst dat jouw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor specifieke taken of functies.

  Misschien vraag je je af waarom je een VOG nodig hebt. Nou, stel je voor dat je een nieuwe baan krijgt waar je met vertrouwelijke gegevens of kwetsbare personen moet werken. In deze gevallen wil je werkgever zeker weten dat je betrouwbaar bent en geen strafbare feiten op je naam hebt staan.

  Kan je zelf een VOG aanvragen?

  Ja! Je kan heel gemakkelijk een vog aanvragen met een geldig identiteitsbewijs. Zolang je natuurlijk geen strafbaar feit hebt gepleegd. Normaliter vraag je een VOG aan via Justis, dit is de enige instantie die de VOG afgeeft.VOGnodig neemt dit proces voor jou uit handen zodat jij niet de deur uit hoeft.

  VOG aanvragen bij de gemeente

  Hiervoor moet je vaak naar het gemeentehuis in de gemeente waar jij woont. VOGnodig neemt dit proces uit handen en doet de aanvraag via Justis voor jou. Zodat jij nergens heen hoeft. Je kan een verklaring omtrent het gedrag schriftelijk aanvragen maar als een via het formulier op onze website. Je moet er wel voor zorgen dat je ingeschreven staat.

  Hoe vraag je een VOG aan?

  Er zijn een paar stappen die je moet volgen als je een VOG wilt aanvragen. Allereerst heb je je eigen gegevens nodig, zoals je naam, adres en geboortedatum. Vervolgens ga je naar VOGnodig.nl waar je het aanvraagformulier voor de VOG vindt.

  Online VOG aanvragen met je DigiD

  Zorg dat je deze nauwkeurig invult, ondertekent en vervolgens met indient. Justis bekijkt dan of er strafbare feiten zijn die een bezwaar vormen voor het doel waarvoor je de VOG aanvraagt.

  In het buitenland een VOG aanvragen

  Maar wat als je in het buitenland woont, maar wel in Nederland werkt? Of misschien heb je voor een andere reden een VOG nodig, zoals emigratie of het aanvragen van een werkvergunning.

  Spoedprocedure aanvragen

  In deze gevallen moet je een schriftelijke aanvraag via de gemeente waar je staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen doen. En als je haast hebt, kun je een spoedprocedure aanvragen.

  Belang van VOG in vrijwilligerswerk

  Vrijwilligerswerk kan heel bevredigend zijn, maar organisaties moeten er zeker van zijn dat hun vrijwilligers te vertrouwen zijn. Daarom is de VOG zo belangrijk. Het toont aan dat je geen strafblad hebt dat een bezwaar zou kunnen vormen voor het vrijwilligerswerk dat je wilt doen. Dit is vooral belangrijk als je met kwetsbare personen werkt. In sommige gevallen is dit wettelijk verplicht.

  Wat zijn voorbeelden van vrijwilligerswerk?

  1. Voedselbanken: Hierbij kan je helpen met het sorteren, verpakken en distribueren van voedsel aan mensen die het nodig hebben.

  2. Zorginstellingen: In zorginstellingen kan je ouderen of mensen met beperkingen ondersteunen met dagelijkse taken, zoals boodschappen doen of maaltijden bereiden.

  3. Dierenasielen: Bij dierenasielen kan je helpen met de verzorging van dieren, het schoonmaken van de faciliteiten en soms met adoptieprocessen.

  4. Evenementen: Veel evenementen zoals festivals, concerten, en sportevenementen hebben vrijwilligers nodig voor verschillende taken zoals het controleren van tickets of het begeleiden van bezoekers.

  5. Natuurbescherming: Dit kan variëren van het helpen bij het schoonmaken van parken of stranden, tot het planten van bomen of het werken in een gemeenschapstuin.

  6. Online vrijwilligerswerk: Er zijn ook mogelijkheden om online vrijwilligerswerk te doen, zoals het vertalen van documenten, het geven van online tutoring, of het helpen van organisaties met hun sociale media.

  vog voor vrijwilligers

  Vraag een VOG aan