02 december 2022
Laatste update: 19 oktober 2023
Sportschieten is een sport met verschillende disciplines, zoals luchtgeweer en klein kaliber pistool. Leden van schietverenigingen kunnen meedoen aan wedstrijden in deze disciplines. Daarbij wordt uiteraard gebruik gemaakt van wapens en munitie.
Inhoudsopgave
Lid worden van de KNSA
Nederlandse sportschutters mogen alleen mee doen aan internationale schietsportevenementen zoals de Europese en Wereldkampioenschappen, World-Cupwedstrijden en de Olympische Spelen als ze zijn aangesloten bij de autoriteit voor het sportschieten en belangenbehartiger de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA).
Dus ook als je lid wilt worden van de KNSA heb je een VOG nodig. De KNSA telt zo'n 650 leden en 38.000 sportschutters.
Wetgeving rondom wapenbezit en schietverenigingen
De wetgeving rondom wapenbezit en schietverenigingen in Nederland is streng en sterk gereguleerd om de veiligheid te waarborgen. De Wet wapens en munitie deelt wapens in verschillende categorieën, waaronder vuurwapens, luchtdrukwapens, en blanco wapens. Elke categorie heeft zijn eigen regels en vereisten.
Ook schietverenigingen moeten voldoen aan strikte eisen en worden gecontroleerd door de overheid. Leden van schietverenigingen moeten een geldig verlof hebben en deelnemen aan gecontroleerde schietoefeningen. Daarnaast moeten wapems veilig worden opgeslagen in een goedgekeurde wapenkluis om ongeoorloofd gebruik of diefstal te voorkomen.
Ook is het bezit van munitie is ook gereguleerd en vereist doorgaans een vergunning en moeten personen die een wapenvergunning aanvragen, een medische en psychologische beoordeling ondergaan. Bovendien is het vereist om een Verklaring Omtrent Goedgedrag aan te vragen en kunnen personen met een strafblad doorgaans geen wapenvergunning krijgen.
Veiligheidsmaatregelen en -protocollen binnen schietverenigingen
Binnen schietverenigingen zijn veiligheidsmaatregelen en -protocollen van het grootste belang om ervoor te zorgen dat schietsportactiviteiten veilig worden uitgevoerd. Zo moeten alle vuurwapens te allen tijde ongeladen zijn totdat de schutter zich op de schietlijn bevindt en gereed is om te schieten.
Daarnaast moeten alle schutters en aanwezigen verplicht veiligheidsbrillen en gehoorbescherming dragen dragen, moet er altijd toezicht zijn door ervaren leden of instructeurs en is het gebruik van alcohol of drugs voor of tijdens schietsportactiviteiten is strikt verboden.
De gevaren van oneigenlijk gebruik van munitie
Leden van een schietverenigingen hebben een bijzondere positie ten opzichte van medeburgers. Oneigenlijk gebruik van munitie en wapens kan leiden tot misbruik van deze positie.
Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan ernstige geweldsmisdrijven, chantage, en andere heftige verstoringen van de rechtsorde. Het is dus maar goed dat iemand die lid wil worden van een schietvereniging grondig wordt gescreend.
Screeningsprofiel voor een VOG
Dien je een aanvraag in, dan kijkt screeningsautoriteit Justis of er bezwaren zijn voor het lidmaatschap. Er zijn screeningsprofielen en terugkijktermijnen voor de verschillende beroepen en branches.
Bij een VOG-aanvraag voor een lidmaatschap bij een schietvereniging kijkt Justis naar het specifieke screeningsprofiel "85. Lidmaatschap schietvereniging". De terugkijktermijn hierbij is acht jaar.
Heb je geen strafbaar feit of strafbare feiten begaan, dan zijn er geen belemmeringen om lid te worden van de schietvereniging en wordt de VOG verstrekt.
De VOG aanvragen
Wil jij graag lid worden van een schietvereniging? Dan kun je bij VOGnodig.nl in enkele simpele stappen een VOG aanvragen.
Dit doe je met een digitaal aanvraagformulier. Hiervoor heb je geen kopie van je identiteitsbewijs nodig. Na het indienen van de digitale aanvraag ontvang je van Justis per e-mail een bevestiging van de aanvraag.
Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan ontvang je de VOG binnen vijf tot acht werkdagen thuis. Zo is je aanvraag in enkele minuten geregeld zonder dat je een afspraak hoeft te maken op het gemeentekantoor en zonder extra kosten.