Waarom heb je een VOG nodig voor een lidmaatschap bij een schietvereniging?

Waarom heb je een VOG nodig voor een lidmaatschap bij een schietvereniging?

Waarom heb je een VOG nodig voor een lidmaatschap bij een schietvereniging?

02 december 2022

Laatste update: 10 januari 2023

Sportschieten is een sport met verschillende disciplines, zoals luchtgeweer en klein kaliber pistool. Leden van schietverenigingen kunnen meedoen aan wedstrijden in deze disciplines. Daarbij wordt uiteraard gebruik gemaakt van wapens en munitie. De toegang hiertoe kan een ernstige bedreiging vormen voor de samenleving. Oneigenlijk gebruik van wapens en munitie is natuurlijk ongewenst. Het is dan ook logisch dat je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig hebt als je lid wilt worden van een schietvereniging of van de KNSA. De VOG is een verklaring waaruit blijkt dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het lidmaatschap. De VOG-aanvraag voor het lidmaatschap bij een schietvereniging wordt streng beoordeeld. Zo wordt de kans dat iemand de wapenwettelijke voorschriften niet strikt naleeft, beperkt. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan mag je lid worden van de schietvereniging.

Lid worden van de KNSA

Nederlandse sportschutters mogen alleen mee doen aan internationale schietsportevenementen zoals de Europese en Wereldkampioenschappen, World-Cupwedstrijden en de Olympische Spelen als ze zijn aangesloten bij de autoriteit voor het sportschieten en belangenbehartiger de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA). Dus ook als je lid wilt worden van de KNSA heb je een VOG nodig. De KNSA telt zo'n 650 leden en 38.000 sportschutters.

De gevaren

Leden van een schietverenigingen hebben een bijzondere positie ten opzichte van medeburgers. Oneigenlijk gebruik van munitie en wapens kan leiden tot misbruik van deze positie. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan ernstige geweldsmisdrijven, chantage, en andere heftige verstoringen van de rechtsorde. Het is dus maar goed dat iemand die lid wil worden van een schietvereniging grondig wordt gescreend.

Screeningsprofiel

Dien je een aanvraag in, dan kijkt screeningsautoriteit Justis of er bezwaren zijn voor het lidmaatschap. Er zijn screeningsprofielen en terugkijktermijnen voor de verschillende beroepen en branches. Bij een VOG-aanvraag voor een lidmaatschap bij een schietvereniging kijkt Justis naar het specifieke screeningsprofiel "85. Lidmaatschap schietvereniging". De terugkijktermijn hierbij is acht jaar. Heb je geen strafbaar feit of strafbare feiten begaan, dan zijn er geen belemmeringen om lid te worden van de schietvereniging en wordt de VOG verstrekt.

De VOG aanvragen

Wil jij graag lid worden van een schietvereniging? Dan kun je bij VOGnodig.nl in enkele simpele stappen een VOG aanvragen. Dit doe je met een digitaal aanvraagformulier. Hiervoor heb je geen kopie van je identiteitsbewijs nodig. Na het indienen van de digitale aanvraag ontvang je van Justis per e-mail een bevestiging van de aanvraag. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan ontvang je de VOG binnen vijf tot acht werkdagen thuis. Zo is je aanvraag in enkele minuten geregeld zonder dat je een afspraak hoeft te maken op het gemeentekantoor en zonder extra kosten.

Lees ook: Heb ik een VOG nodig voor Airsoft of een schietvereniging?