Wat staat er in een VOG?

20 november 2020

Laatste update: 25 augustus 2023

Bij het uitoefenen van sommige beroepen is het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht. Het kan ook zijn dat je voor een nieuwe stage of baan, of het uitoefenen van een bepaalde taak of functie, een VOG moet overleggen. Maar wat kan je verwachten van het document, wat staat erin, en hoe lees je een VOG? We leggen kort uit hoe het document eruitziet.


Inhoudsopgave

  Waarom een VOG?

  Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat er geen bezwaren zijn voor het uitoefenen van de functie of het doel waarvoor de VOG wordt aangevraagd. Soms hebben mensen een VOG nodig voor het uitvoeren van een specifieke taak, zoals het transporteren van geld of goederen.

  Heb je geen strafblad? Dan zijn er geen redenen om de VOG af te wijzen. Maar ook als je in het verleden wel strafbare feiten hebt gepleegd – en deze door Justis niet relevant bevonden zijn – kun je gewoon een VOG krijgen. Onthoud wel dat er in dit geval meer tijd overheen kan gaan, omdat er mogelijk extra onderzoek nodig is.

   

  Meer lezen: Hoe herken je een echte VOG?

   

  Screeningsautoriteit Justis

  Screeningsautoriteit Justis bepaalt of je de VOG krijgt. Justis is onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Je justitiële verleden, of je gedrag in het verleden, speelt een belangrijke rol bij de beoordeling. Als je een VOG aanvraagt en je hebt in het verleden geen strafbaar feit gepleegd, dan vormt je verleden geen bewaar voor het afgeven van de VOG, en ligt-ie binnen vijf tot acht werkdagen bij je op de mat!

  Uit welke onderdelen bestaat een VOG?

  Een VOG bestaat meestal uit één pagina en heeft vaste onderdelen. Nadat je jouw aanvraag hebt ingediend, zullen wij er een korte pre-screening van doen. We checken of je alles correct heb ingevuld en of het door jou gekozen screeningsprofiel klopt. Heb je het screeningsprofiel leeg gelaten? Dan kiezen wij de optie die het beste past bij jouw functie. Zo doen we er alles aan om je aanvraag foutloos naar Justis door te kunnen sturen.

  In een VOG vind je de volgende informatie:

  • datum van uitgifte
  • persoonlijke gegevens
  • de reden van aanvraag
  • het screeningsprofiel
  • de uiteindelijke verklaring

  Voorbeeld VOG

  Datum van uitgifte

  Dit is de dag waarop jij officieel beschikt over een VOG. Goed om te onthouden, want de geldigheid van een VOG is vaak van belang voor de werkrelatie waarvoor je ‘m aanvraagt. Meestal is dit je werkgever. Te oude VOG’s worden vaak niet geaccepteerd, om de simpele reden dat je in de tussentijd nog relevante strafbare feiten hebt kunnen plegen.

  Een VOG; hoe lang geldig?

  De geldigheid van een VOG zal verschillen per werkgever, opdrachtgever of organisatie waarvoor je de aanvraag doet. In sommige branches zal je zelfs continu worden gescreend. Is er dus een nieuw feit toegevoegd aan je strafblad? Dan zal er opnieuw moeten worden beoordeeld of het verantwoord is om jouw functie uit te voeren. Je kunt dan een nieuwe VOG aanvragen.

  Meer lezen: Hoe lang is een VOG geldig?

  Persoonlijke gegevens

  Een VOG is een persoonlijk document dat alleen door jou te gebruiken is, daarom vind je er altijd een aantal persoonlijke gegevens in terug. Klopt er iets niet in deze gegevens? Dan kun je contact opnemen met Justis om na te gaan hoe dit mogelijk is.

  Je zult altijd de volgende gegevens terugvinden in een VOG:

  • achternaam
  • eventuele tussenvoegsels
  • voornaam/voornamen
  • geboortedatum
  • geboorteplaats
  • geboorteland

  De reden van aanvraag

  Heb jij een VOG nodig voor je stage of baan, of voor het uitoefenen van een bepaalde taak of functie? Dan kun je een VOG-aanvraag indienen bij Justis; onderdeel van het Ministerie van Jusititie en Veiligheid. Deze screeningsautoriteit beoordeelt je justitiële verleden, ook wel je gedrag in het verleden genoemd. Als je gedrag geen bezwaar vormt voor het doel waarvoor je de VOG aanvraagt, dan krijg je de VOG. Justis kijkt dus naar de reden van aanvraag.

  Vervolgens staat er op de VOG wat het doel is van jouw aanvraag, zoals je dit hebt ingevuld op ons aanvraagformulier. In andere woorden: waarom je de aanvraag hebt gedaan. Dit zijn jouw functie en de opdrachtgever/werkgever voor wie je de aanvraag hebt gedaan.

  Het screeningsprofiel

  Iedere VOG ziet er voor ieder doeleinde weer iets anders uit. Er zijn tientallen specifieke en algemene screeningsprofielen en van laatstgenoemde is vaak ook nog een combinatie van meerdere profielen van toepassing. Het door jou gekozen screeningsprofiel, waarop je bent gescreend door Justis, staat dus ook in het document.

  Wat kost een VOG?

  Hoe duur een VOG-aanvraag is, hangt af van of je deze via de gemeente doet of online. Een VOG-aanvraag bij de gemeente kost € 41,35. Een digitale aanvraag kost € 33,85. Vraag je een VOG aan via VOGnodig, dan betaal je € 41,85.

  Geldigheid VOG

  Een VOG heeft geen specifieke geldigheidsduur. Je zou na het overleggen van de VOG immers opnieuw met justitie in aanraking kunnen komen. Bedrijven kunnen zelf bepalen hoe vaak een werknemer een VOG aan moet vragen. 

  De uiteindelijke verklaring

  De VOG-status checken bij Justis is helaas niet mogelijk. Een aanvraag heeft een behandeltijd van maximaal vier weken. De behandeltijd is onder meer afhankelijk van de tijd die de screening in beslag neemt, dat wil zeggen de tijd die Justis, onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, nodig heeft om je je gedrag in het verleden te beoordelen.

  Vraag meteen een VOG aan