Wat staat er in een VOG?

Wat staat er in een VOG?

20 november 2020

Laatste update: 22 december 2020

Ben je van plan om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen of heb je dit al gedaan? Als je geen verleden hebt met justitie, ligt ‘ie binnen 5 tot 8 werkdagen bij je op de mat! Maar wat kan je verwachten van het document? Wat staat erin? En hoe lees je een VOG? We leggen je kort uit hoe het document eruitziet.

Screeningsautoriteit Justis

VOG aanvragen sturen wij door naar Dienst Justis. Dit is de enige instantie die aanvragen mag beoordelen en VOG’s mag afgeven. Controleer daarom altijd of Justis daadwerkelijk de afzender is, om jezelf ervan te verzekeren dat je een officiële VOG in handen hebt. Heb je geen strafblad? Dan zijn er geen redenen om afgewezen te worden. Maar ook als je in het verleden wel strafbare feiten hebt gepleegd – en deze door Justis niet relevant bevonden zijn – kun je gewoon een VOG krijgen. Onthoud wel dat er in dit geval meer tijd overheen kan gaan, omdat er mogelijk extra onderzoek nodig is.

Meer lezen: Hoe herken je een echte VOG?

Uit welke onderdelen bestaat een VOG?

Een VOG bestaat meestal uit één pagina en heeft vaste onderdelen. Nadat je jouw aanvraag hebt ingediend, zullen wij er een korte pre-screening van doen. We checken of je alles correct heb ingevuld en of het door jou gekozen screeningsprofiel klopt. Heb je het screeningsprofiel leeg gelaten? Dan kiezen wij de optie die het beste past bij jouw functie. Zo doen we er alles aan om je aanvraag foutloos naar Justis door te kunnen sturen.

In een VOG vind je de volgende informatie:

 • datum van uitgifte
 • persoonlijke gegevens
 • de reden van aanvraag
 • het screeningsprofiel
 • de uiteindelijke verklaring

Voorbeeld VOG

Datum van uitgifte

Dit is de dag waarop jij officieel beschikt over een VOG. Goed om te onthouden, want de geldigheid van een VOG is vaak van belang voor de werkrelatie waarvoor je ‘m aanvraagt. Meestal is dit je werkgever. Te oude VOG’s worden vaak niet geaccepteerd, om de simpele reden dat je in de tussentijd nog relevante strafbare feiten hebt kunnen plegen. De geldigheid van een VOG zal verschillen per werkgever, opdrachtgever of organisatie waarvoor je de aanvraag doet. In sommige branches zal je zelfs continu worden gescreend. Is er dus een nieuw feit toegevoegd aan je strafblad? Dan zal er opnieuw een moeten worden beoordeeld of het verantwoord is om jouw functie uit te voeren.

Meer lezen: Hoe lang is een VOG geldig?

Persoonlijke gegevens

Een VOG is een persoonlijk document dat alleen door jou te gebruiken is, daarom vind je er altijd een aantal persoonlijke gegevens in terug. Klopt er iets niet in deze gegevens? Dan kun je contact opnemen met Justis om na te gaan hoe dit mogelijk is.

Je zult altijd de volgende gegevens terugvinden in een VOG:

 • achternaam
 • eventuele tussenvoegsels
 • voornaam/voornamen
 • geboortedatum
 • geboorteplaats
 • geboorteland

De reden van aanvraag

Vervolgens bevat het VOG het doel van jouw aanvraag, zoals je dit hebt ingevuld in ons aanvraagformulier. In andere woorden: waarom je de aanvraag hebt gedaan. Dit zijn jouw functie en de opdrachtgever/werkgever voor wie je de aanvraag hebt gedaan.

Het screeningsprofiel

Iedere VOG ziet er voor ieder doeleinde weer iets anders uit. Er zijn tientallen specifieke en algemene screeningsprofielen en van laatstgenoemde is vaak ook nog een combinatie van meerdere profielen van toepassing. Het door jou gekozen screeningsprofiel, waarop je bent gescreend door Justis, staat dus ook in het document.

De uiteindelijke verklaring

Een VOG eindigt met het bericht dat de VOG officieel wordt afgegeven. Dit is het bewijs dat jij geen relevant verleden hebt met justitie en dus zonder problemen je functie of opdracht kunt uitvoeren. Gefeliciteerd! Je bent nu de trotste eigenaar van een Verklaring Omtrent het Gedrag.