Welke VOG heb jij nodig?

Welke VOG heb jij nodig?

30 september 2022

Je kunt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) om verschillende redenen nodig hebben, zoals voor een nieuwe baan. Het is een verklaring in een officieel document, waarin staat dat er geen justitiële bezwaren zijn om een bepaalde functie of taak uit te voeren. Voor sommige banen, zoals bij functies binnen de kinderopvang, is het overleggen van een VOG verplicht. Screeningsautoriteit Justis is de enige instantie in Nederland die de verklaringen afgeeft. Maar welke soorten VOG's zijn er eigenlijk en welke heb jij precies nodig? Je leest het in deze blog.

VOG Natuurlijke Personen (VOG NP)

De meest aangevraagde VOG is de VOG Natuurlijke Personen. Het overleggen van deze VOG is bij het uitvoeren van bepaalde functies verplicht. Ook als je lid wilt worden van de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) heb je deze VOG nodig. Vraag je de VOG aan voor bijvoorbeeld een nieuwe baan, stage of taak, dan kijkt Justis of je strafbare feiten hebt begaan en of deze een bezwaar vormen voor bijvoorbeeld het werken met kwetsbare personen, vertrouwelijke gegevens of geld of goederen. Zo kan het begaan van een snelheidsovertreding een reden zijn om geen VOG af te geven aan iemand die graag taxichauffeur wil worden.

VOG Rechtspersonen (VOG RP)

Ook rechtspersonen kunnen een VOG aanvragen. Bij rechtspersonen gaat het om organisaties of bedrijven. Met een VOG RP kunnen bedrijven aantonen dat ze geen strafbare feiten hebben begaan die een zwaar vormen voor het uitvoeren van een bepaalde taak. Het aanvragen van een VOG RP kan bijvoorbeeld nodig zijn als een staalbedrijf lid wil worden van de Koninklijke Staalfederatie, of bij een het afsluiten van een contract. Een bevoegd vertegenwoordiger van de rechtspersoon, zoals een bestuurder, kan de VOG RP digitaal of schriftelijk aanvragen.

VOG Politiegegevens (VOG P)

Sinds 1 juli 2022 is er een nieuwe VOG: de VOG Politiegegevens (VOG P). Deze wordt, net als bij een VOG NP, alleen afgegeven aan mensen. Bij een aanvraag van deze VOG worden er naast justitiële gegevens ook politiegegevens opgevraagd. Politiegegevens zijn persoonsgegevens die in het kader van de politietaak worden verwerkt. Deze gegevens kunnen doorslaggevend zijn voor de weigering van de VOG, ook als je verder geen strafblad hebt. Dit is anders dan bij de VOG NP. Een aanvraag van de VOG P is vaak nodig bij functies waarin het gebruik van geweld is toegestaan, functies waarbij de toegang tot gevoelige informatie over de openbare orde een rol speelt, en functies waarin er sprake is van betrokkenheid bij integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur. De VOG P kan alleen aangevraagd worden door werkgevers. Werkgevers die de VOG P kunnen aanvragen zijn bijvoorbeeld de douane, de dienst Justitiële Inrichtingen en het Openbaar Ministerie.

Screeningsprofielen

Of de strafbare feiten en/of politiegegevens een belemmering vormen voor de afgifte van de VOG wordt door Justis aan de hand van een screeningsprofiel beoordeeld. Er zijn algemene en specifieke screeningsprofielen. Het algemene screeningsprofiel heeft acht risicogebieden. Deze zijn:

  • Geld;

  • Goederen;

  • Informatie;

  • Zakelijke transacties;

  • Diensten;

  • Personen;

  • Proces;

  • Aansturen organisatie.

Daarnaast zijn er nog zestien specifieke screeningsprofielen, waaronder het screeningsprofiel voor beëdigd tolken en vertalers en het screeningsprofiel voor de juridische dienstverlening.

De VOG eenvoudig aanvragen

Bij VOGnodig vraag je eenvoudig een VOG NP aan. Deze vraag je eenvoudig aan door het digitale aanvraagformulier in te vullen. Daarna ontvang je binnen twaalf uur een e-mail van Justis. Word je aanvraag goedgekeurd, dan ontvang je de VOG binnen vijf tot acht werkdagen thuis. Het kost je dus weinig tijd en ook scheelt het je een bezoek aan het gemeentekantoor. De aanvraag is bij VOGnodig dan ook zo geregeld!