Hoe kun je een VOG RP aanvragen als bedrijf?

Soms wordt er door andere bedrijven of partners verlangd dat je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvraagt voor het bedrijf. In dit geval vraag je dan een VOG aan voor een rechtspersoon (RP) en niet voor een natuurlijk persoon (NP). Een rechtspersoon is een organisatie, stichting of een vereniging. Het grote verschil tussen deze twee rechtspersonen is dat je met een VOG NP aantoont dat je als persoon integer bent en bij een VOG RP is het om aan te tonen dat iedereen op sleutelposities binnen het bedrijf integer is en geen relevant verleden heeft met justitie.

Kan ik een VOG RP online aanvragen via VOGnodig?

Nee, een VOG RP kan alleen rechtstreeks bij Dienst Justis aangevraagd worden en dus niet via VOGnodig. Om de ‘procedure VOG rechtspersoon’ in gang te zetten kun je de volgende stappen doorlopen:

  • Vul het aanvraagformulier in.
  • Stuur het aanvraagformulier samen met:
    • Een origineel en recent uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel;
    • Een kopie van het betalingsbewijs.

Je kunt het pakket opsturen naar het adres van Dienst Justis, namelijk:

Justis
Afdeling COVOG
Postbus 16115
2500 BC Den Haag

Je kunt ook voor kiezen om de VOG digitaal aan te vragen via Dienst Justis. Dit doe je via de website van Dienst Justis.

Wat zijn de kosten voor een VOG RP?

De VOG voor rechtspersonen is duurder dan een VOG voor natuurlijke personen. De aanvraag voor VOG RP kosten: €207,-. Het is belangrijk dat je deze kosten betaald hebt, voordat je de VOG aanvraagt bij Dienst Justis. Dit kun je doen via iDEAL als je de aanvraag bij Dienst Justis indient, maar het kan ook door middel van een bankoverschrijving. Je kunt dit bedrag op de volgende manier overmaken:

NL31 INGB 0705 0054 53 (ING Bank)
t.n.v. Ministerie van Justitie en Veiligheid, Justis, COVOG te Den Haag
o.v.v. (naam indiener aanvraag) + (naam rechtspersoon)

Maak een kopie van de betaling en stuur dit mee met je aanvraag. Dit is voor Dienst Justis het teken dat ze kunnen beginnen met de screening. Ze kijken bij deze screening naar iedereen die sleutelposities bekleed binnen het bedrijf. Als één van die medewerkers een verleden heeft met justitie dan zal er gekeken worden of dit verleden relevant is. Is dat niet het geval, dan krijgt het bedrijf de VOG toegestuurd. Is het verleden van deze medewerker wel relevant, dan kan het zijn dat het bedrijf geen VOG krijgt. Hiervan krijg je dan altijd bericht.

Lees ook: