Hoe lang is een VOG geldig?

Een VOG toont aan dat je op het moment van aanvragen geen strafbare feiten had gepleegd die een bezwaar vormden voor de functie die je gaat uitvoeren in de samenleving. Meestal vraagt een werkgever om een VOG en bepaalt diegene ook hoe lang deze geldig is. Er zijn een paar uitzonderingen waarbij de geldigheid in de wet geregeld is en waar het belangrijk is dat je periodiek een nieuwe VOG aanvraagt. De belangrijkste uitzonderingen zetten we voor je op een rijtje.

Hoe lang is een VOG geldig in de kinderopvang?

Iedereen die werkt bij een kinderopvang of hier regelmatig aanwezig is, moet ingeschreven staan bij het personenregister kinderopvang. Om je in te schrijven in dit register, mag je VOG niet ouder zijn dan twee maanden. Na je inschrijving word je continu gescreend door het register. Mocht er een strafbaar feit gepleegd zijn, dan gaat er een signaal naar de kinderopvang en moet diegene opnieuw een VOG aanvragen om te zien of het strafbare feit een bezwaar vormt voor de werkzaamheden in de kinderopvang. Totdat er een nieuwe VOG is verstrekt, mag er door diegene niet gewerkt worden in de kinderopvang. Een VOG voor de kinderopvang moet aangevraagd worden met het screeningsprofiel 84 en/of 86. Andere functieprofielen zijn niet langer toegestaan.

Hoe lang is een VOG geldig in de zorg?

Voor het werken in de zorg heb je periodiek een nieuwe VOG nodig. Wanneer je precies een nieuwe VOG moet aanvragen is afhankelijk van de zorginstelling waar je werkt. De werkgever zal zelf aangeven wanneer deze moet worden aangevraagd met de daarbij behorende screeningsprofielen.

Wanneer moet ik een nieuwe VOG aanvragen?

Twijfel je of je een nieuwe VOG moet aanvragen om je huidige of nieuwe werk te kunnen uitvoeren? Vaak vraagt een werkgever zelf om een VOG en bepaalt diegene ook de geldigheidsduur hiervan. Om toch een beetje duiding te geven aan de geldigheid van de VOG, kun je de volgende momenten aanhouden voor het aanvragen van een nieuwe VOG:

  • Je werkzaamheden veranderen en het screeningsprofiel klopt niet meer.
  • Je werkgever geeft aan dat je VOG aan vernieuwing toe is.
  • Je gaat werken bij een andere werkgever.

Lees meer: