Hoeveel kost een VOG aanvragen?

De VOG is een verklaring waaruit blijkt dat er geen bezwaren zijn om de functie waarvoor de VOG is aangevraagd uit te oefenen. Bij het uitoefenen van bepaalde functies is het overleggen van een VOG verplicht. Een VOG aanvragen bij VOGnodig kost in totaal € 41,85. Voor de verwerkingskosten van de VOG aanvraag rekenen wij € 8. Het beoordelen van de aanvraag en het afgeven van de VOG door Justis kost € 33,85. Tijdens deze screening kijkt Justis of je strafbare feiten hebt gepleegd en of deze een belemmering vormen voor het doel waarvoor de VOG wordt aangevraagd. Voor het schriftelijk aanvragen via de gemeente betaalt iemand € 41,35, maar daarvoor moet je eerst een afspraak maken bij de gemeente om langs te kunnen komen en geldige legitimatie meenemen, zoals een id-kaart. Vervolgens wordt de VOG verstuurd naar het adres waarop je bent opgenomen in de Basisregistratie Personen. Als je de VOG aanvraagt dan heb je een handtekening nodig van je werkgever. Bij VOGnodig regel je alles direct online en is die handtekening niet nodig. Vraag je de VOG aan bij VOGnodig, dan zorgen wij ervoor dat je de VOG thuisgestuurd krijgt.

Aanvraag door de werkgever

Heb je een VOG nodig, dan kun je dus zelf een VOG aanvraag indienen. Ook is het ook mogelijk dat een werkrelatie, bijvoorbeeld je baas, de aanvraag voor jou doet. Dan neemt de werkgever de verwerkingskosten voor zijn/haar rekening en betaal jij alleen de kosten die Justis rekent. In dat geval ontvang je binnen 24 uur na verwerking een mail van Justis met instructies om in te loggen via DigiD en te betalen via iDEAL.

Schriftelijke machtiging

Misschien zit je nog met vragen, bijvoorbeeld: "hoe vraag ik een VOG aan?" Je kunt de aanvraag vaak zelf indienen. Het is ook mogelijk dat iemand anders de VOG-aanvraag voor je indient. Hiervoor is dan een schriftelijke machtiging nodig. Door een machtigingsformulier in te vullen op de website van Justis geef je iemand dan schriftelijk toestemming om de VOG aanvraag voor jou in te dienen. 

Lees ook: