Ja, als je bij een Nederlandse gemeente staat ingeschreven kun je een VOG aanvragen, ook als je nog geen achttien bent. De kans dat een werkgever je verzoekt om een VOG aan te vragen, is groot. Steeds meer werkgevers kiezen ervoor om dit van hun medewerkers te vragen. 

VOG voor werk of stage

Ben jij jonger dan achttien jaar en heb je voor je stage of werk een VOG nodig? Dan kun je een VOG aanvraag doen bij de gemeente, maar daarvoor heb je schriftelijke toestemming van je ouders nodig. Ook moet je dan een geldig legitimatiebewijs meenemen.

Bovendien moet je langs de gemeente om je aanvraag in te leveren. Een VOG kun je ook online aanvragen. Daarvoor dien je wel in het bezit te zijn van een actief DigiD en via iDeal te kunnen betalen.


Over de VOG-aanvraag

Als je een VOG aanvraagt dan kijkt screeningsautoriteit Justis of je strafbare feiten hebt begaan. Heb je een strafbaar feit gepleegd, dan kan het zijn dat je in aanraking bent geweest met het Openbaar Ministerie.

Justis kijkt dan tijdens de screening of de strafbare gedragingen een belemmering vormen voor het vervullen van de betreffende specifieke taak of functie in de samenleving. Het is dan mogelijk dat de afgifte van de VOG geweigerd wordt.

Lees verder: