Kan ik een VOG aanvragen zonder adres?

Om online een Verklaring Omtrent het Gedrag te kunnen aanvragen, moet je ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen. Deze inschrijving is nodig, omdat je jezelf bij Dienst Justis moet identificeren met je DigiD en je die alleen kunt aanvragen met een inschrijving in het BRP. Voor deze inschrijving is een adres nodig. In principe gaat het hier altijd om een vast woonadres, maar soms heb je geen woonadres omdat je bijvoorbeeld verblijft in een justitiële of psychiatrische instelling. Gelukkig is er dan nog een andere mogelijkheid om een inschrijving in het BRP te verkrijgen, namelijk door middel van een briefadres. Hoe dat precies werkt en waar je het aanvraagt, leggen we je uit.

Briefadres aanvragen

Een briefadres is een vast adres waar jij je post in ontvangst kunt nemen. Dit adres moet niet verward worden met een postbusadres, want dit wordt niet als voldoende aangemerkt door de overheid. Om een briefadres aan te vragen, zul je naar de gemeente moeten gaan. Het is hiervoor wel van belang dat je minimaal 4 maanden in Nederland verblijft. Bij de gemeente zul je je moeten identificeren met een geldig legitimatiebewijs. Dit kan een paspoort of identiteitsbewijs zijn, maar ook een Nederlands rijbewijs. Daarbij moet er ook een schriftelijke verklaring van de briefadresgever bij zitten en een kopie van zijn of haar identiteitsbewijs. Als je in een instelling verblijft, wordt er soms ook gevraagd om een schriftelijk bewijs dat je inderdaad verblijft in die instelling.

Zodra deze aanvraag is goedgekeurd, kun je een DigiD aanvragen en de mogelijkheid tot met iDEAL betalen. Deze twee heb je allebei nodig voor het online aanvragen van de VOG. Begin hier dus op tijd mee, want het aanvragen van een DigiD kan soms best lang duren. Twijfel je of je een VOG kunt aanvragen via VOGnodig? Neem dan contact op met de klantenservice van VOGnodig. Op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur staan zij voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Lees verder: