Het aanvragen van een briefadres via de gemeente

Een briefadres aan te vragen kan bij de gemeente. Het is belangrijk dat je minimaal vier maanden in Nederland verblijft.

Bij de gemeente moet je jezelf identificeren met een geldig legitimatiebewijs, zoals een paspoort, identiteitsbewijs of Nederlands rijbewijs.

Daarnaast dien je een schriftelijke verklaring van de briefadresgever en een kopie van diens identiteitsbewijs te overleggen.

Als je in een instelling verblijft, kan het zijn dat er ook gevraagd wordt om een schriftelijk bewijs van je verblijf aldaar.

Zodra je aanvraag van een briefadres is goedgekeurd, heb je een DigiD nodig. Ook deze kun je aanvragen en betalen met iDeal.

Zowel een briefadres als DigiD zijn noodzakelijk voor de aanvraag van de VOG. Begin hier dus op tijd mee, want het aanvragen van een DigiD kan enige tijd in beslag nemen.

VOG aanvragen

VOG aanvragen


Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen

Heb je eenmaal een briefadres en heb je een bewijs van goed gedrag nodig, bijvoorbeeld omdat je met vertrouwelijke gegevens gaat werken?

Dan kun je een VOG aanvragen bij de gemeente. Je kunt de VOG ook verkrijgen met een digitale aanvraag. Maak je het jezelf graag gemakkelijk? Vraag de VOG dan aan via VOGnodig.

De VOG wordt afgegeven als je geen strafbare feiten hebt gepleegd die het doel waarvoor je de VOG aanvraagt in de weg staan.

Je krijgt de VOG dan toegestuurd op het adres waarop je staat ingeschreven bij de BRP. Je kunt dan beginnen aan je werkzaamheden waarin je bijvoorbeeld met vertrouwelijke gegevens om moet gaan.

Mocht je twijfelen of je via VOGnodig een VOG kunt aanvragen zonder adres, dan kun je contact opnemen met de klantenservice van VOGnodig. Deze staat op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur klaar om al je vragen te beantwoorden.

Het belang van een VOG

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een document dat wordt afgegeven door Justis. Deze screeningsautoriteit is onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het document geeft aan dat er geen strafbare feiten zijn geconstateerd op je naam die relevant zijn voor het doel waarvoor je de VOG aanvraagt.

Een VOG is vaak vereist bij sollicitaties, stages of andere situaties waarin vertrouwelijke gegevens worden behandeld. Het aanvragen van een VOG is dus belangrijk om je betrouwbaarheid aan te tonen.

Heb jij een bewijs van goed gedrag nodig, bijvoorbeeld omdat je met kwetsbare personen gaat werken of met vertrouwelijke gegevens?

Je kunt de VOG aanvragen via de gemeente. Je kunt de VOG ook verkrijgen met een digitale aanvraag. Wil jij de VOG snel aanvragen, zonder te veel gedoe? Vraag de VOG dan aan via VOGnodig.

Conclusie

Hoewel een inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) normaal gesproken vereist is voor het aanvragen van een VOG, zijn er mogelijkheden als je geen vast woonadres hebt.

Je kunt een briefadres aanvragen bij de gemeente, waarbij je jezelf moet identificeren en de benodigde documenten moet overleggen.

Zodra je aanvraag door Justis, onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, is goedgekeurd, kun je een DigiD aanvragen via een digitale aanvraag.

Vergeet niet op tijd te beginnen, aangezien het verkrijgen van een DigiD enige tijd kan duren.

Een VOG is een waardevol document dat je betrouwbaarheid kan bevestigen bij sollicitaties en andere situaties waarin vertrouwelijke gegevens een rol spelen.

De VOG wordt toegekend als je geen strafbare feiten hebt gepleegd die het doel waarvoor je de VOG aanvraagt in de weg staan.

Lees ook:

Wie doet de screening voor de VOG?
Ik heb geen e-mail ontvangen van Justis, wat nu?