Ja, in bepaalde branches is het zelfs wettelijk verplicht voor werknemers om een VOG te bezitten.

Dit betekent dat werknemers in deze sectoren moeten kunnen aantonen dat zij een blanco strafblad hebben voordat zij bepaalde functies kunnen uitoefenen. Als werkgever in een andere sector heb je echter de mogelijkheid om ervoor te kiezen de VOG als een verplichting op te nemen in het selectieproces of om deze vereiste van toepassing te maken op huidige medewerkers.

Wanneer is een VOG aanvraag verplicht

Een VOG-aanvraag is wettelijk verplicht voor de volgende beroepen en functies:

  • Onderwijzers in het basis-, voortgezet, speciaal onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs;
  • Medewerkers in de kinderopvang, zoals gastouders;
  • Pedagogisch medewerkers;
  • Taxichauffeurs, rijinstructeurs en rijschoolhouders.

Daarnaast moeten ook nieuwe werknemers in de langdurige zorgsector een VOG kunnen overleggen.

Dit geldt onder andere voor functies zoals verzorging en verpleging, hulp bij vervoer, hulp bij het huishouden, dagbesteding, begeleiding in het dagelijkse leven en woonbegeleiding in een zorginstelling.

Een VOG-aanvraag verplicht stellen

Voor andere branches is het niet wettelijk verplicht om een VOG te eisen, maar als werkgever kun je er toch voor kiezen om dit als een verplichting in te stellen.

Dit kan bijvoorbeeld gelden voor het aannemen van nieuwe werknemers of juist voor bestaand personeel.

Door het verplicht stellen van een VOG voorkom je dat een eventueel strafrechtelijk verleden een risico vormt bij het uitvoeren van nieuwe of huidige functies binnen jouw organisatie.

Wil je een VOG aanvragen? Vul dan het VOG aanvraagformulier in, dat slechts één minuut van je tijd in beslag neemt. Het invullen van dit formulier is de eerste stap om de benodigde Verklaring Omtrent het Gedrag te verkrijgen. Of klik op onderstaande knop.


Lees ook: