Ja, voor taxichauffeurs is het verplicht om een VOG aan te vragen. Zonder VOG kun je namelijk geen chauffeurskaart/taxipas of ondernemerskaart voor chauffeurs aanvragen bij het Kiwa Register. Om een chauffeurskaart voor de boordcomputer te kunnen aanvragen moet hij of zij ook een geneeskundige verklaring overleggen.

Ben je en taxichauffeur en heb je een VOG nodig? Vraag die dan aan via onderstaande knop.


Taxichauffeurs in loondienst en taxiondernemers

Taxichauffeurs in loondienst hebben een chauffeurskaart of taxipas nodig. Je kunt deze taxi pas aanvragen bij Kiwa Register. Ga je de chauffeurskaart aanvragen, houd er dan rekening mee dat je een aantal documenten moet overleggen, zoals je rijbewijs B en een Verklaring Omtrent Gedrag. 

De chauffeurskaart kun je iedere vijf jaar verlengen. Als taxiondernemer (zelfstandig taxichauffeur) zul je een taxibranche ondernemersvergunning moeten aanvragen.

Geef in het aanmeldformulier bij ‘soort verklaring’ aan dat je de aanvraag doet omdat je een taxipas of ondernemerskaart nodig hebt. Kies vervolgens voor één van onderstaande specifieke screeningsprofielen:

  • Voor taxichauffeurs in loondienst: 65 - Taxibranche chauffeurskaart
  • Voor taxiondernemers: 70 - Taxibranche ondernemersvergunning

Relevante strafbare feiten

Bij de toets aan beide screeningsprofielen geldt een terugkijktermijn van vijf jaren. Belangrijke relevante strafbare feiten zijn verkeersdelicten zoals rijden onder invloed, overschrijding van de maximumsnelheid (met meer dan 30 km/u) en gevaarlijk rijgedrag. Blijkt uit de screening van Justis dat je een relevant verleden hebt met justitie? Dan kan de aanvraag geweigerd worden.

Taxichauffeurs vallen onder de zogeheten ‘continue screening’ door Dienst Justis. Dit houdt in dat – zodra er relevante gegevens aan worden toegevoegd – het strafblad van de taxichauffeur opnieuw wordt gecontroleerd. Justis beoordeelt dan of het nodig is om je opnieuw te screenen en of je een nieuwe VOG moet aanvragen.

Lees verder: