Wanneer is een VOG verplicht?

Soms is het verplicht om een VOG aan te vragen als je ergens wilt gaan werken. Dit zijn bijvoorbeeld functies in de kinderopvang en voor taxichauffeurs. Het is ondenkbaar dat deze functies uitgevoerd worden door mensen die een verleden hebben met justitie en daarom wordt hier streng op gecontroleerd. Ook kan een werkgever in een andere branche besluiten om een werknemer een VOG aan te laten vragen.

Is een VOG in de zorg verplicht?

Sinds 1 januari 2016 is het voor elke nieuwe zorgmedewerker verplicht om een VOG aan te vragen. Het maakt hierbij niet uit of je aan het werk gaat als vaste medewerker, zzp’er of uitzendkracht. Iedereen die langdurige zorg of ondersteuning verleent aan een ander moet in het bezit zijn van een VOG. Dit kan dus zelfs gelden voor medewerkers die kwetsbaren helpen bij het vervoer of in het huishouden.

Is het verplicht in jouw sector om een VOG te hebben of wil jouw werkgever het graag? Je kunt bij VOGnodig online een VOG aanvragen. Je hoeft dan niet langs de gemeente en regelt het allemaal gelijk via ons handige aanvraagformulier. Bovendien kost het je niets extra’s.

Lees meer: