Wat is een VOG?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een officieel document waaruit blijkt dat je geen relevant verleden hebt met justitie of de politie. Bij het aanvragen van een VOG geef je aan wat voor werk je wilt gaan doen, met het screeningsprofiel dat daarbij hoort. Op basis van die gegevens zal Screeningsautoriteit Justis, onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, kijken of jouw verleden een bezwaar vormt voor het (vrijwilligers)werk wat je wilt gaan uitvoeren.

Als je geen verleden hebt met justitie en je nooit strafbare feiten gepleegd hebt, dan krijg je je VOG thuisgestuurd. Heb je wel strafbare feiten gepleegd? Dan zal Dienst Justis kijken of deze strafbare feiten relevant zijn voor de functie die jij wilt gaan uitvoeren. Zijn ze niet relevant, dan krijg je je VOG thuisgestuurd. Zijn de strafbare feiten wel relevant, dan beslist Justis of je je VOG thuisgestuurd krijgt of dat de aanvraag wordt afgewezen. Wanneer je het niet eens bent met deze beslissing, kun je hiertegen bezwaar maken.

Voorbeeld:

Je wilt graag een VOG aanvragen, maar hebt meerdere zware verkeersovertredingen op je naam staan. Deze strafbare feiten kunnen dan een bezwaar vormen, bijvoorbeeld als je aan de slag wilt gaan als taxichauffeur. Wil je echter administratief werk gaan doen achter een bureau, dan hoeven deze strafbare feiten helemaal geen bezwaar te vormen voor het uitvoeren van dat werk. Bij twijfel zal Justis uitvoerig onderzoeken of dit ook echt het geval is.

Lees meer: