In de meeste gevallen ben je als werknemer zelf verantwoordelijk voor het betalen van de VOG. Echter, het kan voorkomen dat bepaalde werkgevers ervoor kiezen om de kosten voor een VOG te vergoeden aan hun medewerkers. Ook komt het voor dat een werkgever de VOG-aanvraag namens jou indient.

Kosten declareren als werkgever

Als een werkgever de kosten vergoed, dan betekent dit dat je in sommige situaties de kosten kunt declareren bij je werkgever, leidinggevende of opdrachtgever.

Het is afhankelijk van de aard van je werkrelatie wie uiteindelijk de aanvraagkosten voor de VOG op zich neemt.

Verwerkingskosten

Ook kan het zijn dat een werkgever de VOG-aanvraag namens jou indient. In dat geval hoef je geen € 8 aan verwerkingskosten te betalen, maar bedragen de kosten voor de VOG zelf € 33,85.

Als je echter een particulier bent, zul je zowel de verwerkingskosten als de kosten voor de afhandeling van de aanvraag moeten betalen. 

Extra kosten

Als de gegevens niet correct worden aangeleverd, of wanneer er bij de aanvraag niet het juiste screeningsprofiel is gekozen, dan kan de aanvraag een langere tijd in beslag nemen.

Ook kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht.

Veiligheid en vertrouwen op de werkvloer

De VOG speelt een essentiële rol bij het waarborgen van veiligheid en vertrouwen op de werkvloer en in verschillende maatschappelijke sectoren.

Het is een document dat zowel werkgevers als werknemers helpt bij het maken van weloverwogen keuzes en het handhaven van integriteit binnen organisaties.

Vraag een VOG aan

Wil je een VOG aanvragen? Dan kun je het online online aanvraagformulier invullen via VOGnodig. Het invullen van dit formulier is de eerste stap om de aanvraagprocedure te starten en een VOG te verkrijgen.

Lees ook: