Een VOG aanvragen bij VOGnodig is eenvoudig en snel online te regelen. Een bezoek aan de gemeente is niet meer nodig. Vul hieronder jouw gegevens in, evenals die van de organisatie waarvoor je een VOG aanvraagt. Binnen enkele minuten ontvang je van ons een bericht waarin bevestigd wordt dat we jouw verzoek voor een VOG aanvraag in goede orde hebben ontvangen. 

Gegevens aanvrager
Gegevens organisatie
Soort verklaring
Screeningsprofielen

Vraag online een VOG aan

Het aanvragen van een VOG is voor veel mensen een noodzakelijke stap, vooral wanneer zij betrokken zijn bij functies waarbij ze werken met kwetsbare personen, vertrouwelijke gegevens of geld. Maar waarom zou u kiezen voor het online aanvragen van een VOG? Hier zijn een paar goede redenen:

  1. Gemak en tijdsbesparing: Door online een VOG aan te vragen, kunt u het hele proces vanuit het comfort van uw eigen huis regelen. U hoeft geen afspraak te maken, lange wachtrijen te trotseren of kostbare tijd te verspillen aan reizen naar een fysiek loket. Met slechts een paar klikken kunt u de aanvraag indienen en de benodigde documenten uploaden.

  2. Snellere verwerkingstijd: Het online aanvragen van een VOG kan vaak zorgen voor een snellere verwerkingstijd in vergelijking met het traditionele papieren proces. De digitale aanvraag wordt direct doorgestuurd naar de bevoegde instantie, waardoor het hele proces efficiënter verloopt. Dit kan vooral handig zijn als u de VOG nodig heeft voor een specifieke deadline.

  3. Toegankelijkheid: Online aanvragen maken het voor iedereen gemakkelijker om een VOG te verkrijgen. Het maakt niet uit waar u zich bevindt, zolang u toegang heeft tot internet, kunt u de aanvraag indienen. Dit is vooral handig voor mensen die in afgelegen gebieden wonen of beperkte mobiliteit hebben.

  4. Veiligheid en nauwkeurigheid: Het online aanvraagproces is over het algemeen veilig en nauwkeurig. U kunt ervan uitgaan dat uw gegevens vertrouwelijk worden behandeld en dat er geen risico is op het kwijtraken van belangrijke documenten. Daarnaast biedt het systeem vaak ingebouwde controles om ervoor te zorgen dat u alle vereiste informatie correct invult, waardoor fouten worden geminimaliseerd.

  5. Digitaal bewijs: Nadat uw online aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u vaak een digitaal exemplaar van de VOG. Dit maakt het gemakkelijker om het document te delen met de relevante partijen, zoals uw werkgever, vrijwilligersorganisatie of immigratieautoriteiten. U kunt het eenvoudig per e-mail verzenden of digitaal indienen, wat een handige en efficiënte manier is om aan uw verplichtingen te voldoen.

VOG aanvragen als werkgever

Als werkgever is het cruciaal om te weten wie je aanneemt. Een belangrijke stap in dit proces is het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Een VOG aanvragen als werkgever geeft je de zekerheid dat je nieuwe medewerker geen strafbare feiten heeft gepleegd die relevant zijn voor de functie. Dit is een onmisbaar onderdeel bij de aanwerving van nieuwe medewerkers en helpt bij het opbouwen van een betrouwbaar en veilig werkklimaat. Het proces voor het aanvragen van een VOG is eenvoudig, maar het is belangrijk om het correct te volgen om eventuele vertragingen of complicaties te voorkomen

Hoe werkt een VOG aanvragen via VOGnodig?

Als je een VOG nodig hebt, kun je een bewijs van goed gedrag aanvragen via de gemeente. Hiervoor moet je wel altijd langs het gemeenteloket. Dit is onhandig en ook onnodig. Je kunt namelijk ook een digitaal een VOG aanvragen via het VOG aanvraagformulier van VOGnodig. Je betaalt hetzelfde bedrag regelt alles vanachter je computer als je op deze manier een VOG aanvraagt. In het bovenstaande aanvraagformulier vul je de gegevens van jezelf (of de werknemer voor wie de VOG is) in.

Wie doet de screening als je een VOG aanvraagt?

Als je een VOG aanvraagt, zal er een screening plaatsvinden. Je zult niet op elk vlak gescreend worden, maar wel op de dingen die relevant zijn voor de functie in de samenleving die jij gaat uitvoeren in de samenleving. De werkgever zal altijd aangeven waarop hij vindt dat je gescreend moet worden en VOGnodig voert daarbij altijd nog een pre-screening uit. Zo weet je zeker dat je altijd gescreend zal worden op de vlakken die belangrijk zijn voor jouw functie en dat je niets mist. Heb je de VOG aangevraagd, dan is een screening bepalend voor of je de VOG krijgt. Deze screening wordt uitgevoerd door Screeningsautoriteit Justis. Dit is de enige instantie in Nederland die een VOG mag uitgeven en deze screening kan doen.

Lees ook: Hoe herken je een echte VOG?

Hoeveel kost een VOG

Om een VOG aan te vragen via VOGnodig betaal je twee bedragen. Je betaalt 8,00 euro aan VOGnodig nadat je het aanvraagformulier hebt ingevuld, voor het klaarzetten van de gegevens uit het ingevulde formulier bij de screeningsautoriteit en het doen van een pre-screening. De overige 33,85 euro betaal je op een later moment aan de screeningsautoriteit zelf voor uitvoeren van de screening. In totaal betaal je precies evenveel als bij de gemeente. Handig geregeld, vanachter je computer! In totaal betaal je dus 41,85 euro voor de digitale VOG aanvraag.
 

Wat kun je doen als je VOG is afgewezen?

Heb je een brief van Dienst Justis in de brievenbus gekregen dat je VOG aanvraag voorlopig afgewezen wordt? Heel vervelend natuurlijk. In deze brief vermelden ze altijd waarom je Verklaring Omtrent Gedrag aanvraag afgewezen is. Ben je het hier niet mee eens, dan kun je bezwaar maken tegen deze voorlopige beslissing. Aan de hand van dit bezwaar beoordeelt Dienst Justis of je alsnog een Verklaring Omtrent het Gedrag kunt krijgen of dat je een definitieve afwijzing krijgt. Het bezwaarschrift kun je sturen naar:

Justis
T.a.v. afdeling COVOG
Postbus 16115
2500 BC Den Haag

Let op: Stuur dit bezwaarschrift binnen zes weken na dagtekening (de datum) op naar Dienst Justis.

Vragen over VOGnodig?

Heb je vragen over het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag of het verloop van de VOG aanvraag? Kijk dan eerst eens bij onze veelgestelde vragen. Hier vind je de meest gestelde vragen terug, handig gesorteerd per onderwerp. Waarschijnlijk staat jouw vraag hierbij en kunnen we je snel van antwoord voorzien. Staat je vraag hier niet bij en wil je iemand van VOGnodig spreken? Voor vragen over het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag, kun je gebruikmaken van ons contactformulier. We zullen je vraag op werkdagen binnen 24 uur beantwoorden.

VOGnodig is een onderdeel van Adivare.