Een VOG aanvragen bij VOGnodig doe je gewoon online, in een paar simpele stappen. Een bezoek brengen aan de gemeente is dus niet meer nodig. Vul hieronder jouw gegevens in, en die van de organisatie waarvoor je een VOG aanvraagt. Een paar minuten na jouw aanvraag krijg je van ons het bericht dat we je verzoek in goede orde hebben ontvangen.

Gegevens aanvrager
Gegevens organisatie
Soort verklaring
Screeningsprofielen

Online VOG aanvragen via VOGnodig

Het lijkt altijd zo simpel: voordat je aan het werk gaat, vraagt een werkgever je om een Verklaring Omtrent het Gedrag aan te vragen – beter bekend als VOG. Niet vreemd, want bij sommige beroepen is het heel belangrijk dat een persoon integer is. Denk bijvoorbeeld aan een politicus. Het is ondenkbaar dat iemand die zo’n belangrijke functie gaat bekleden een relevant justitieel verleden heeft. Om die reden vinden werkgevers het soms nodig om een VOG verplicht te stellen, zodat ze zeker weten dat er geen relevante strafbare feiten gepleegd zijn in het verleden. Een extra stukje zekerheid. Zo’n VOG aanvragen kan op verschillende manieren en hoe dat precies werkt, leggen we je graag uit.

Wanneer moet je een VOG aanvragen?

Je moet een VOG aanvragen als dit verplicht wordt door de overheid. Zo moeten gastouders en medewerkers van een kinderdagverblijf altijd in het bezit zijn van een recente VOG. Ook kun je een VOG aanvragen als een werkgever dit prettig vindt, of omdat je dit zelf graag wilt. Soms is het bijvoorbeeld wenselijk als je aan de slag gaat als oppas. Zo kun je ouders laten zien dat je geen relevent verleden hebt met justitie en dat ze zich dus geen zorgen hoeven te maken.

Hoe werkt een VOG aanvragen via VOGnodig?

Je kunt een VOG aanvragen via de gemeente, maar hiervoor moet je wel altijd langs het gemeenteloket. Dit is onhandig en ook onnodig. Je kunt namelijk ook een digitaal een VOG aanvragen via VOGnodig. Je betaalt hetzelfde bedrag en regelt alles vanachter je computer. In het bovenstaande formulier vul je de gegevens van jezelf (of de werknemer voor wie de VOG is) in. De screeningsautoriteit zal je vervolgens mailen zodat je jezelf kunt identificeren door middel van je DigiD, waarna de VOG screening zal beginnen en je uiterlijk binnen 4 weken bericht krijgt over je VOG aanvraag.

Wie doet de screening voor VOG aanvragen?

Om een VOG te krijgen, zal er een screening plaatsvinden. Je zult niet op elk vlak gescreend worden, maar wel op de dingen die relevant zijn voor de functie in de samenleving die jij gaat uitvoeren in de samenleving. De werkgever zal altijd aangeven waarop hij vindt dat je gescreend moet worden en VOGnodig voert daarbij altijd nog een pre-screening uit. Zo weet je zeker dat je altijd gescreend zal worden op de vlakken die belangrijk zijn voor jouw functie en dat je niets mist. De uiteindelijke screening die bepaalt of je de VOG krijgt, zal uitgevoerd worden door Screeningsautoriteit Justis. Dit is de enige instantie in Nederland die een VOG mag uitgeven en deze screening kan doen.

Lees ook: Hoe herken je een echte VOG?

Hoeveel kost een VOG aanvragen?

Om een VOG aan te vragen via VOGnodig betaal je twee bedragen. Je betaalt 8,00 euro aan VOGnodig voor het klaarzetten van je gegevens bij de screeningsautoriteit en het doen van een pre-screening. De overige 33,85 euro betaal je op een later moment aan de screeningsautoriteit zelf voor uitvoeren van de screening. In totaal betaal je precies evenveel als bij de gemeente. Handig geregeld, vanachter je computer! In totaal betaal je dus 41,85 euro voor de VOG aanvraag.

Kun je een VOG aanvragen met een strafblad?

Misschien denk je dat je kansen op een VOG tot een ultiem dieptepunt gezonken zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Bij het aanvragen van een VOG wordt namelijk gekeken naar het relevante verleden met justitie. Het woord ‘relevant’ is hierbij erg belangrijk. Voor een administratief medewerker hoeven hoge verkeersboetes namelijk niets uit te maken, terwijl dit voor een taxichauffeur wel problematisch zou zijn. Het is dus afhankelijk van het soort strafbaar feit en de beoogde functie. Wel zul je rekening moeten houden met een langere levertijd van je VOG, omdat Dienst Justis meer uitzoekwerk zal moeten verrichten dan bij iemand zonder strafblad. Je hoort binnen 4 weken of je VOG aanvraag goedgekeurd of afgekeurd is.

Lees ook: Wanneer vervalt een strafblad?

Wat kun je doen als je VOG is afgewezen?

Heb je een brief van Dienst Justis in de brievenbus gekregen dat je VOG aanvraag voorlopig afgewezen wordt? Heel vervelend natuurlijk. In deze brief vermelden ze altijd waarom je VOG aanvraag afgewezen is. Ben je het hier niet mee eens, dan kun je bezwaar maken tegen deze voorlopige beslissing. Aan de hand van dit bezwaarschrift kijkt Dienst Justis of je alsnog een VOG kunt krijgen of dat je een definitieve afwijzing krijgt. Het bezwaarschrift kun je sturen naar:

Justis
T.a.v. afdeling COVOG
Postbus 16115
2500 BC Den Haag

Let op: Stuur dit bezwaarschrift binnen 6 weken na dagtekening (de datum) op naar Dienst Justis.

Vragen over VOGnodig?

Heb je vragen over het aanvragen van een VOG of het verloop van de aanvraag? Kijk dan eerst eens bij onze veelgestelde vragen. Hier vind je de meest gestelde vragen terug, handig gesorteerd per onderwerp. Waarschijnlijk staat jouw vraag hierbij en kunnen we je snel van antwoord voorzien. Staat je vraag hier niet bij en wil je iemand van VOGnodig spreken? Voor vragen over het aanvragen van een VOG, kun je gebruikmaken van ons contactformulier. We zullen je vraag op werkdagen binnen 24 uur beantwoorden.