Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen bij VOGnodig doe je gewoon online, in een paar simpele stappen. Een bezoek brengen aan de gemeente is dus niet meer nodig. Vul hieronder jouw gegevens in, en die van de organisatie waarvoor je een VOG aanvraagt. Een paar minuten na jouw aanvraag krijg je van ons het bericht dat we je verzoek in goede orde hebben ontvangen.

Gegevens aanvrager
Gegevens organisatie
Soort verklaring
Screeningsprofielen

VOG nodig? Online VOG aanvragen via VOGnodig

Het kan zijn dat werkgevers van je verlangen dat je een VOG NP kunt overleggen. Soms is het aanvragen van een VOG verplicht. Kortgezegd is dit een verklaring waaruit blijkt dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd in het verleden die relevant zijn voor de functie. Niet vreemd, want bij sommige beroepen is het heel belangrijk dat een persoon integer is. Denk bijvoorbeeld aan een politicus. Het is ondenkbaar dat iemand die zo’n belangrijke functie gaat bekleden een relevant justitieel verleden heeft. Om die reden vinden werkgevers het soms nodig om een VOG verplicht te stellen. Een extra stukje zekerheid. Zo’n VOG opvragen kan op verschillende manieren en hoe dat precies werkt, leggen we je graag uit.

Wanneer heb je een VOG nodig?

Je hebt een Verklaring Goed Gedrag nodig als dit verplicht wordt door de overheid. Zo moeten gastouders en medewerkers van een kinderdagverblijf altijd in het bezit zijn van een recente VOG. En wil je graag bij een bank werken, dan kan het nodig zijn om aan te tonen dat je goed kunt omgaan met vertrouwelijke gegevens. Je kunt dan een bewijs van goed gedrag aanvragen. Ook kun je een VOG aanvragen als een opdrachtgever van een zzp'er of een werkgever dit prettig vindt, of omdat je dit zelf graag wilt. Soms is het bijvoorbeeld wenselijk als je aan de slag gaat als oppas. In een VOG staat dat er geen bezwaren zijn om je functie te kunnen uitoefenen. Zo kun je ouders laten zien dat je geen relevant verleden hebt met justitie en dat ze zich dus geen zorgen hoeven te maken.

Hoe werkt een VOG aanvragen via VOGnodig?

Als je een VOG nodig hebt, kun je een bewijs van goed gedrag aanvragen via de gemeente. Hiervoor moet je wel altijd langs het gemeenteloket. Dit is onhandig en ook onnodig. Je kunt namelijk ook een digitaal een VOG aanvragen via het VOG aanvraagformulier van VOGnodig. Je betaalt hetzelfde bedrag regelt alles vanachter je computer als je op deze manier een VOG aanvraagt. In het bovenstaande aanvraagformulier vul je de gegevens van jezelf (of de werknemer voor wie de VOG is) in. De screeningsautoriteit zal je vervolgens mailen zodat je jezelf kunt identificeren door middel van je DigiD. Voor deze stap is een geldig e-mailadres nodig, zorg er dus voor dat deze gegevens kloppen. Na deze stap zal de VOG screening beginnen en je uiterlijk binnen 4 weken bericht krijgt over je VOG aanvraag.

Wie doet de screening als je een VOG aanvraagt?

Als je een VOG aanvraagt, zal er een screening plaatsvinden. Je zult niet op elk vlak gescreend worden, maar wel op de dingen die relevant zijn voor de functie in de samenleving die jij gaat uitvoeren in de samenleving. De werkgever zal altijd aangeven waarop hij vindt dat je gescreend moet worden en VOGnodig voert daarbij altijd nog een pre-screening uit. Zo weet je zeker dat je altijd gescreend zal worden op de vlakken die belangrijk zijn voor jouw functie en dat je niets mist. Heb je de VOG aangevraagd, dan is een screening bepalend voor of je de VOG krijgt. Deze screening wordt uitgevoerd door Screeningsautoriteit Justis. Dit is de enige instantie in Nederland die een VOG mag uitgeven en deze screening kan doen.

Lees ook: Hoe herken je een echte VOG?

Hoeveel kost een VOG aanvragen?

Om een VOG aan te vragen via VOGnodig betaal je twee bedragen. Je betaalt 8,00 euro aan VOGnodig nadat je het aanvraagformulier hebt ingevuld, voor het klaarzetten van de gegevens uit het ingevulde formulier bij de screeningsautoriteit en het doen van een pre-screening. De overige 33,85 euro betaal je op een later moment aan de screeningsautoriteit zelf voor uitvoeren van de screening. In totaal betaal je precies evenveel als bij de gemeente. Handig geregeld, vanachter je computer! In totaal betaal je dus 41,85 euro voor de digitale VOG aanvraag.

Lees ook: Hoeveel kost een VOG aanvragen?

Kun je een VOG aanvragen met een strafblad?

Misschien denk je dat je kansen op een VOG krijgen tot een ultiem dieptepunt gezonken zijn als je strafbare feiten op je strafblad hebt staan, maar dat hoeft niet zo te zijn. Bij het aanvragen van een VOG wordt namelijk gekeken naar het relevante verleden met justitie. Het woord ‘relevant’ is hierbij erg belangrijk. Voor een administratief medewerker hoeven hoge verkeersboetes namelijk niets uit te maken, terwijl dit voor een taxichauffeur wel problematisch zou zijn. Het is dus afhankelijk van de strafbare feiten in combinatie met de beoogde functie en de specifieke screeningsprofielen. Het zal naar alle waarschijnlijkheid wel langer duren voor je VOG verklaring afgeleverd wordt, omdat Dienst Justis meer uitzoekwerk zal moeten verrichten dan bij iemand zonder strafblad. Je hoort binnen vier weken of je VOG aanvraag goedgekeurd of afgekeurd is. Wanneer de VOG goedgekeurd is, ontvang je deze per post. Hoelang een VOG geldig is staat niet vast omdat de beoordeling voor de VOG-aanvraag een momentopname is.

Lees ook: Wanneer vervalt een strafblad?

Ik sta niet ingeschreven in het BRP, kan ik toch een VOG aanvragen?

Als je niet staat ingeschreven in de basisregistratie personen maar wel een VOG nodig hebt, kun je helaas het formulier op VOGnodig niet gebruiken. Voor een missende basisregistratie personen, moet je de VOG verklaring rechtstreeks schriftelijk aanvragen. Als je niet staat ingeschreven, zul je de VOG rechtstreeks bij Justis moeten aanvragen. Deze regel geldt niet alleen voor iemand die niet staat ingeschreven in de basisregistratie personen, maar ook voor mensen zonder Nederlands postadres of zonder vaste woon- of verblijfplaats. Om een aanvraag rechtstreeks bij Justis te kunnen doen, moet je wel in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs. Deze zul je moeten meesturen met je VOG aanvraag.

Kan ik een VOG RP aanvragen via VOGnodig?

Bij VOGnodig kun je alleen een Verklaring Omtrent Gedrag NP aanvragen voor natuurlijke personen. Rechtspersonen (dus bedrijven en organisaties) moeten hun schriftelijke aanvraag doen bij Justis zelf. De VOG RP is dus niet aan te vragen via VOGnodig.

Wat kun je doen als je VOG is afgewezen?

Heb je een brief van Dienst Justis in de brievenbus gekregen dat je VOG aanvraag voorlopig afgewezen wordt? Heel vervelend natuurlijk. In deze brief vermelden ze altijd waarom je Verklaring Omtrent Gedrag aanvraag afgewezen is. Ben je het hier niet mee eens, dan kun je bezwaar maken tegen deze voorlopige beslissing. Aan de hand van dit bezwaar beoordeelt Dienst Justis of je alsnog een Verklaring Omtrent het Gedrag kunt krijgen of dat je een definitieve afwijzing krijgt. Het bezwaarschrift kun je sturen naar:

Justis
T.a.v. afdeling COVOG
Postbus 16115
2500 BC Den Haag

Let op: Stuur dit bezwaarschrift binnen zes weken na dagtekening (de datum) op naar Dienst Justis.

Vragen over VOGnodig?

Heb je vragen over het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag of het verloop van de VOG aanvraag? Kijk dan eerst eens bij onze veelgestelde vragen. Hier vind je de meest gestelde vragen terug, handig gesorteerd per onderwerp. Waarschijnlijk staat jouw vraag hierbij en kunnen we je snel van antwoord voorzien. Staat je vraag hier niet bij en wil je iemand van VOGnodig spreken? Voor vragen over het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag, kun je gebruikmaken van ons contactformulier. We zullen je vraag op werkdagen binnen 24 uur beantwoorden.

VOGnodig is een onderdeel van Adivare.